23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOSrbija danas, nizom manifestacija, obeležava Dan državnosti

Srbija danas, nizom manifestacija, obeležava Dan državnosti

Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835 proglašen je prvi srpski Ustav.

Praznik će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđu  i nju će predvoditi ministar odbrane Miloš Vučević.

U Kragujevcu u Staroj skupštini premijerka Ana Brnabić govoriće na Sretenjskoj akademiji “Kulturna diplomatija”, dok će u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja pojedincima i institucijama.

Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara.

Po hroničarima, 15. februara 1804, ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem, na Zboru u Orašcu, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka, čime je poćelo stvaranja srpske države.

U Kragujevcu je, takodje 15. februara, ali 31 godinu kasnije, 1835. donet Sretenjski ustav, koji je po navodima hroničara bio jedan od najdemokratskijih ustava tog vremena.

radiostoplus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave