32.5 C
Tutin
Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVORadio sto plus: Senzacionalističko i netačno izveštavanje pojedinih portala o zločinu na...

Radio sto plus: Senzacionalističko i netačno izveštavanje pojedinih portala o zločinu na Pešteri

Ubistvo dvadesetsedmogodišnjeg mladića iz Tutina poslednji je primer kako mediji senzacionalistički, vrlo često netačno i neprofesionalno izveštavaju prilikom teških zločina, zanemarujući interes javnosti i kršeći pravo na privatnost žrtve i pretpostavku nevinosti osumnjičenih.

U takvom izveštavanju prednjačili su brojni lokalni, vrlo često nelegalni, internet portali, a za njima ništa nisu zaostajali ni nacionalni mediji koji su njihova pisanja prenosili, bez ikakve provere tačnosti.

Informacije do kojih je Sto plus radio došao, pokazuju da su netačni navodi da je u ubistvu učestvovalo “više osoba” koje su žrtvu “brutalno pretukli”, da mu je “presuđeno udarcem u glavu”, kao i da su tokom “tuče” korišćeni “kočevi”.

Istina je da je žrtva usmrćena hladnim oružjem i da je za ubistvo osumnjičena samo jedna osoba S.Z (27) iz Sjenice, te da policija do sada nije otkrila da je bilo ko drugi naneo bilo kakve povrede ubijenom.

Poslednjih dana potencira se uloga bivše žene osumnjičenog za ubistvo za koju lokalni portali, pod punim imenom i sa sve objavljenom fotografijom, navode da je sa bivšim suprugom “ubila” žrtvu, a nacionalni mediji koriste termine da mu je “presudila” ili “poslala u smrt”.

Iako je ona nakon zločina uhapšena, na osnovu zvaničnog saopštenja Višeg javnog tužilaštva, jasno je da ona, u ovom trenutku, nije osumnjičena za izvršenje niti jednog krivičnog dela.

I podaci do kojih je radio Sto plus došao govore da, za sada, nema dokaza da je ona na bilo koji način učestvovala u zločinu ili za njega znala.

Osumnjičen za ubistvo je S.Z. (27) kojem se stavlja na teret teško ubistvo. On je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeni su i E.Dž. (19) iz Sjenice za kojeg se sumnja da je znao da će S.Z. počiniti zločin, ali ga nije prijavio, kao i E.H. (40) iz Novog Pazara koji se sumnjiči da je pomogao učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Netačni su navodi lokalnih i nacionalnih medija da je protiv njih podneta optužnica. Zapravo, tek je započeta istraga posle koje će uslediti optužnica, ukoliko se prikupi dovoljno dokaza za optuženje.

radiostoplus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave