21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDIJASPORAOtvoren 12. Sarajevo Business Forum

Otvoren 12. Sarajevo Business Forum

12. Sarajevo Business Forum okupio je više od 2000 poslovnih lidera iz više od 50 zemalja svijeta, uključujući ugledne svjetske biznismene, renomirane investitore, vrhunske stručnjake, ugledne državnike i govornike.

Za sve njih ovaj događaj je izvrsna prilika da razmjene svoje ideje, znanja i iskustva, prošire svoju mrežu poslovnih saradnika i povežu se sa novim tržištima.

Sarajevo Business Forum je najznačajniji društveno-odgovorni projekat BBI banke koji ima izuzetan značaj u zajednici, istakao je direktor Sarajevo Business Foruma Dino Selimović.

– Važna poruka svakog Biznis foruma, pa i ovog, jeste da bez političke stabilnosti i bez regionalne saradnje neće biti velikih investicija, neže biti ekonomskog razvoja i prosperiteta. Ovo je jedna poruka i političarima na svim nivoima vlasti, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, da iznalaze kompromise, da iznalaze rješenja i da zajedni rade za dobrobit svih građana u svim zemljama, ne samo u Bosni i Hercegovini već u čitavom regionu, da se što prije integrišemo u Evropsku uniju i postanemo punopravna članica, čemu svi težimo, a vjerujemo da će to doprinijeti mnogo boljem standard naših ljudi, boljim platama, većem broju zapošljavanja, novim radnim mjestima i svemu onome što taj prosperitet očekujemo da nam donese”, istakao je Dino Selimović
Među ključnim govornicima na konferenciji bili su državni ministar vanjske trgovine UAE dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, kao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Oni su istakli važnost međunarodne saradnje, investicija i razvoja tržišta u regiji.
“Mi smo redovan učesnim svih ovih foruma i za nas je Bosna i Hercegovina strateški partner u ovom dijelu Evrope i zaista imamo dobre namjere. Na ovom Sarajevo Biznis forumu imamo veliku delegaciju sa kojom razgovaramo o poslovnim prilikama i ponosni smo na sve doprinose koje smo dali u organizaciji ovog foruma. Sa mnogim zvaničnicima smo razgovarali o poljoprivredi, o hrani i rudarstvu, i naravno o digitalnim inovacijama. Radujemo se konkretnim projektima, kazao je dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi.

– U okviru ministarstva vanjskih poslova, jako puno pažnje posvećujemo sektoru ekonomske diplomatije kojeg do sada nije bilo nikako, ni na jednom nivou sistemske organizacije. Vidimo jako puno prostora i šanse da Bosna i Hercegovina kao zemlja koja spaja istok i zapad, sa savršenom geografskom pozicijom, prirodnim bogatstvima, najboljim ljudima i nažalost ne tako dobrim političarima, ima jako puno prostora da uradi promociju svojih potencijala i dovede investiture u Bosnu i Hercegovinu. Danas sam video ljude iz 40 zemalja koji imaju interes da investiraju, na nama je da im obezbjedimo što bolje uslove, istakao je Elmedin Konaković.

Zvanični partner 12. Sarajevo Business Foruma je i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru.

– Ovo nije ni nacionalni, ni regionalni, nego globalni događaj. Imamo učesnike iz više od 40 zemalja, što govori dosta o samom skupu. Najveći skup u ovom dijelu Evrope koji možemo pozitivno ocijeniti. Vidimo ovdje u razgovoru sa partnerima, koleginicama i kolegama da je dosta poslova u pregovorima, tako da možemo kazati da je ovaj događaj bitan, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu regiju jer imamo predstavnike svih okolnih zemalja, Republike Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i tako dalje. Sam događaj u organizaciji BBI sa svojim partnerima i vlasnicima je itekako bitan događaj i raduje nas što postoji u kontinuitetu, nakon pauze koja se desila usljed pandemije korona virusa, istakao je prof. dr. Suad Bećirović.

– Meni je ovo 7. Sarajevo biznis forum na kojem prisustvujem, 5 puta sam bio u prilici da prisustvujem u svojstvu člana organizacionog tima, 2 godine prisustvujem kao član Univerziteta u Novom Pazaru. Ovo je jako važan događaj i najveća investicijska konferencija u istočnoj Evropi gdje poslovni ljudi imaju priliku sa jedne strane prezentovati svoje projekte, sa druge strane potencijalni investitori imaju prilike pronaći jako kvalitetne projekte. Ono što za univerzitet znači jeste da pored toga što studentima pružamo servis ili uslugu vrhunskog obrazovanja, jednostavno rušimo paradigme jedne obične obrazovne institucije i sve smo prisutniji na međunarodnom tržištu. Meni je čast da ove godine smo uspjeli iskoordinirati da iz Novog Pazara i Sandžaka dolazi preko 20 ljudi, kazao je msc. Haris Zogić, finansijski menadžer Univerziteta u Novom Pazaru.

Nakon uvodnih govora održana je ceremonija dodijele tradicionalnih nagrada Sarajevo Business Bridge Awardsa, koje su dodijelili direktor Sarajevo Business Foruma Dino Selimović i ministar Zlatko Mijatović, a rektor univerziteta prof. dr. Suad Bećirović bio je član žirija Sarajevo Business Bridge Awardsa.

Sarajevo Business Forum organizira BBI banka pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave