16.1 C
Tutin
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAMinistar Đerlek ugostio ambasadora Kraljevine Maroko

Ministar Đerlek ugostio ambasadora Kraljevine Maroko

pester.tv

Ministar Edin Djerjek

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Srbiji Mohamedom Amin Belhažom o bilateralnim odnosima i sveobuhvatnoj saradnji dve države.

Ministar Đerlek ocenio je da dve države imaju snažne veze i dugu tradiciju međusobnih odnosa kao dobru osnovu za unapređenje saradnje. S obzirom na komplementarnost naših ekonomija, kako je ocenio, neophodno je iskoristiti sve raspoložive potencijale i mogućnosti za trgovinsku saradnju i investicije dve države.

Imajući u vidu da Kraljevina Maroko obuhvata čak dvanaest regiona i poseduje ogromno znanje u njihovom ujednačenom razvoju, Đerlek je naveo da je Srbija spremna da uči i razvija svoje ideje na pozitivnim iskustvima u ovoj oblasti. Kako je ocenio, Srbija je u narednom periodu, spremna da razvija i vodi kohezionu politiku, uzimajući primere najbolje prakse.

Ambasador Belhaž ocenio je da je za ekonomiju svake zemlje presudan ujednačen i ravnomeran razvoj svih regionalnih ekonomija, zbog čega je neophodno napraviti temeljnu analizu regionalnih prednosti i nedostataka.

Navodeći da dve zemlje i dalje nisu iskoristile sve raspoložive kapacitete za unapređenje saradnje u obostranom interesu, Belhaž je istakao da su veliki potencijali u oblastimaekonomije, poljoprivrede i automobilske industrije.

Ministar Đerlek je naveo je da je za Srbiju izuzetno značajna saradnja u oblasti zelene energije, s obzirom na činjenicu da je Maroko zemlja sa velikim kapacitetima u proizvodnji i korišćenju solarne energije.

Autor fotografija: Miloš Perić

izvor: SANA
OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave