23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaISLAMOdržano redovno zasjedanje Sabora IZ-e u Srbiji

Održano redovno zasjedanje Sabora IZ-e u Srbiji

 

Dana 11.03.2023. godine održano je redovno Sabora Islamske zajednice u Srbiji, na kojem su pored sabornika prisustvovali članovi Mešihata na čelu sa predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, muftije, rukovodioci ustanova, te predsjednici i glavni imami medžlisa.

Tom prilikom, jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu organa, ustanova, udruženja i službi Mešihata, te medžlisa Islamske zajednice, kao i završni račun Mešihata u 2022. i prijedlog budžeta za 2023. godinu.

U svom obraćanju, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić govorio je o 2022. godini kao o godini punoj izazova, bez velikana kakav je bio rah. muftija Muamer ef. Zukorlić, ali i najuspješnijoj u svim projektima koje je realizirala, posebno na polju građevinske ekspanzije u skoro svim medžlisima. Naglasio je da kroz Islamsku zajednicu ostvarujemo slobodu, dostojanstvo i ponos, te da se ona izborila da svoje odluke donosi samostalno i odgovorno u korist svojih vjernika i nametnula kao ozbiljan, nezaobilazan i respektabilan faktor u društvu, dijaspori i muslimanskom svijetu. Poručio je da pod bajrakom Islamske zajednice ima mjesta za sve pripadnike islama koji ne ugrožavaju njeno jedinstvo i vakufsku imovinu, bez obzira na nacionalnu i političku pripadnost, koja će biti sačuvana od dnevno-stranačkih previranja, te prihvaćena od svih političkih aktera. Podsjetio je da se u oktobru navršava 30 godina od osnivanja Mešihata te da će taj veliki jubilej biti obilježen kako i dolikuje.

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave