24.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOKažnjeno 13 vozača trotineta, policija podseća na usvojene propise

Kažnjeno 13 vozača trotineta, policija podseća na usvojene propise

Od početka kontrolisanja vozača elektirčnih trotineta u Srbiji, pripadnici novopazarske policije otkrili su ukupno 13 prekršaja koji su načinili vlasnici tih lakih električnih vozila, saznaje radio Sto plus.

Od 13 prekršaja, devet se odnosi na upravljanje trotinetom bez registracione nalepnice, dok su po dva vozača sankcionisana zbog nenošenja zaštitne kacige, odnosno, svetloodbojnog prsluka.

Iz Policijske uprave Novog Pazara, koja pokriva i teritorije Tutina i Sjenice, podsetili su da u saobraćaju, od 16. juna, mogu učestvovati samo “laka električna vozila” sa postavljenom nalepnicom koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na osnovu te nalepnice moći će da se utvrdi da li trotinet spada u lako električno vozilo, odnosno, da li mu je dozvoljeno učešće u saobraćaju.

A u “laka električna vozila” spadaju sva vozila sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem i bez mesta za sedenja, a sa snagom motora manjom od 0,6 kilovati, sa brzinom koja ne prelazi 25 kilometara na sat i težinom manjom od 35 kilograma.

“Vozači lakog električnog vozila obavezni su da za kretanje koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku. Ukoliko ne postoji mogućnost kretanja tom infrastrukturom, može se kretati kolovozom na kom je brzina kretanja ograničena na najviše 30 kilometara na sat. Punoletan vozač može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja na najviše 50 kilometara na sat, kolovozom u širini od jednog metra uz desnu ivicu kolovza, osim prilikom skretanja u levo, obilaženja ili preticanja”, poručili su iz novopazarska policije.

Iz Policijske uprave su istakli da je osobama mlađim od 14 godina zabranjeno upravljanje lakim električnim vozilima na putevima, kao i da svi vozači trotineta moraju nositi zaštitnu biciklističku kacigu, odnosno, svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom sve vreme, a biciklističkim i drugim stazama u situacijama smanjene vidljivosti.

izvor: radio Sto plus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave