23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDIJASPORAKomemorativni skup u Luksemburgu povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Komemorativni skup u Luksemburgu povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, u Luksemburgu je održan komemorativni skup u organizaciji Odbora za Srebrenicu Luksemburg.

Skup je okupio više od 300 osoba, uključujući istaknute goste i članove zajednice. Komemorativni skup otvoren je sjećanjem na žrtve genocida i stradale u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu te učenjem prigodnih odlomaka Kur’ana Kelima Batkića.

U ime Odbora za Srebrenicu gostima se obratio preživjeli svjedok i aktuelni potpredsjednik odbora Jasmin Sinanović, koji je naglasio važnost borbe protiv zaborava i negiranja genocida. Prisutnima se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu, Nj.E. Erol Avdović, koji je u svom govoru istakao važnost usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Ova rezolucija je ključna za memorizaciju genocida,” rekao je Avdović, naglašavajući da je njeno usvajanje značajan korak u priznavanju i razumijevanju strahota koje su počinjene u julu 1995. godine.

Vjerski poglavar muslimana u Luksemburgu, hafiz Hilmija ef. Redžić, također je naglasio da je “ustrajavanje na borbi za pravdu i istinu dužnost svakog vjernika”, dodajući da je šutnja najpogubnija stvar.

U svom obraćanju, muftija Redžić je posebno istaknuo hrabrost i upornost Majki Srebrenice, koje su, prema njegovim riječima, najbolji primjer kako se bori za pravdu i istinu.

Skupu su prisustvovale i predstavnice Majki Srebrenice, čiji su govori probudili duboke emocije među prisutnima. Njihova kazivanja o herojskoj borbi za pravdu i istinu, kao i hrabrosti u suočavanju sa zločinima, ostavile su snažan utisak na sve prisutne.

Tridesetogodišnja borba Majki Srebrenice primjer je predanosti i požrtvovanosti za sve buduće generacije. Na kraju, prisutnima se obratio i dr. Hikmet Karčić, koji je naglasio da su Bošnjaci stoljećima unazad protjerivani i ubijani, te da je Srebrenica simbol svih zločina. Sprječavanje novih zločina moguće je samo ako Bošnjaci budu pamtili i učili o zločinima počinjenim nad njima tokom duge historije.

Također, istaknuo je važnost Rezolucije u podizanju svijesti o sjećanju na genocide, te ulogu edukacije u njenom daljnjem sprovođenju. Odbor za Srebrenicu Luksemburg već 16. put organizira komemoraciju genocida u Srebrenici, potvrđujući svoju posvećenost očuvanju sjećanja na žrtve genocida i podizanju svijesti o važnosti pravde i istine.

SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave