32.5 C
Tutin
Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOZZJZ: Obuhvat vakcinacijom protiv velikog kašlja najbolji u sedmoj godini

ZZJZ: Obuhvat vakcinacijom protiv velikog kašlja najbolji u sedmoj godini

Tokom prošle godine broj vakcinisane dece prvom dozom vakcine protiv velikog kašlja iznosio je 97 odsto, drugom dozom oko 68 odsto, a najveći obuhvat zabeležen je pre upisa u prvi razred, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu.

Prema tim podacima u koje je radio Sto plus imao uvid, najmanje vakcinisanih i to drugom dozom ove vakcine bilo je 2021.godine, kada je od 1.654 dece vakcinisano njih 658.

Iste godine prvu dozu te vakcine primilo je 1.134 dece od 1.593 planiranih , dok je najviše vakcinisanih i tada bilo prilikom revakcinacije u sedmoj godini života.

Slična situacija zabeležena je i tokom 2022.godine kada je procentualno broj vakcinisanih od velikog kašlja prvom dozom iznosio 95 odsto, drugom 70, a trećom revakcinom 85 odsto.

U Novom Pazaru do sada nije potvrđen ni jedan slučaj velikog kašlja, ali su prisutni respiratorni sincicijalni virus, kao i virus sezonskog gripa, zbog kojih je na Dečijem odeljenju bilo hospitalizovano 30 dece.

Vakcinisanje protiv velikog kašlja u Srbiji se obavlja kada dete navrši dva meseca, u drugoj godini života, pre upisa u osnovnu školu, a od sledeće godine u kalendar vakcnacije treba da bude uvedena dodatna imunizacija protiv pertusisa, tetanusa i difterije za osmake.

U Srbiji je u januaru prijavljeno 1.020 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, a prema podacima Batuta prethodnih godina taj broj bio je višestruko manji.

radiostoplus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave