13.5 C
Tutin
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAZukorlić: Kako da pozivam na zajedničku riječ ako je nemam s pripadnicima...

Zukorlić: Kako da pozivam na zajedničku riječ ako je nemam s pripadnicima mog naroda

Usame Zukorlic naslovna

Muslimani na prostoru Sandžaka i Srbije, ali i dijaspore priželjkuju vraćanje jedinstva Islamske zajednice koje je imala prije 2007. godine. SPP, kaže njen predsjednik, podržava nastojanja islamske zajednice da bude zaštićena od političko-stranačkog utjecaja.

– Iz tih razloga smo i doprinijeli da zajedno sa SDA Sandžaka na čelu  sa Sulejmanom Ugljaninom potpišemo sporazum u kojem smo se saglasili oko koncepta kakvu ćemo Islamsku zajednicu da podržimo, kaže Usame Zukorlić predsjednik SPP.

Podsjećajući na usaglašavanje da Islamska zajednica treba imati administrativni centar u Novom Pazaru, duhovni centar u Sarajevu, sa svim pravima i obavezama kao Srpska pravoslavna crkva, uz podršku Rijaseta u BiH i Dijaneta u Turskoj.

– Potpisivanjem tog sporazuma i dogovorom da se kao stranački funkcioneri nećemo miješati da vršimo neku vrstu reorganizacije IZ već da želimo prepustiti vjerskim licima, ulemi, muftijama, da oni naprave strategiju vraćanja jedinstva Islamske zajednice, kaže Zukorlić.

SPP je, ističe, doprinijela sporazumu sa svojim oponentima.

– S našim političkim protivnicima, protiv kojih smo vodili žestoke političke ratove smogli smo snage da nađemo zajedničku riječ. Kako da pozivam na zajedničku riječ s pripadnicima drugih naroda, a da nemam zajedničku riječ s pripadnicima mog naroda je neozbiljno.

Ipak, vjeruje da će Islamska zajednica praviti razliku između politika koje su branile vakufe i onih koji su je cijepali.

Što se tiče SPP-a pomoći ćemo IZ tamo gdje nam bude tražila. Na raspolaganju smo i gdje god na terenu zapne na raspolaganju smo gdje god politika može pomoći. Ona je Islamska zajednica svih muslimana bez obzira na političku pripadnost. Svakako će praviti razliku između političara koji je deset godina branio vakuf  i političara koji je cijepao Islamsku zajednicu, političara koji je vakif, političara koji je vlasnik kockarnice ili diluje drogu. Islamska zajednica će praviti razlike neće ih staviti u isti koš.

Nada se i da je potpisano programsko nacionalno jedinstvo kamen temeljac za opšte jedinstvo, ne samo u Sandžaku. Još jednom istakao da za SPP postoji samo jedna Islamska zajednica u Srbiji i to ona čijem je čelu muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave