24.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaISLAMPredsjednik Mešihata i gradonačelnik Novog Sada na iftaru Muftijstva novosadskog

Predsjednik Mešihata i gradonačelnik Novog Sada na iftaru Muftijstva novosadskog

Mešihat IZ-e u Srbiji i Muftijstvo novosadsko upriličili iftar za glavne imame i predstavnike džemata svog muftijstva. Iftaru prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem. Delegaciju Mešihata IZ-e predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

U ime domaćina dobrodošlicu prisutnima je poželio muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović. U zajedništvu je snaga, podvukao je, pa je i ovaj trenutak poseban.

Prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Muslimani, poručuje, trebaju biti najbolji reprezenti svoje vjere.

“Iza nas je 20 dana mjeseca Ramazana, ostalo nam je još 9 vrlo značajnih dana u ovom odabranom mjesecu i sada trebamo podebljanije raditi na sebi, vjeri kojoj pripadamo. Ovo je poseban dan. Gradonačelnik je domaćin jednog grada. On je poželio da bude sa nama večeras, pa imam obavezu da mu se posebno zahvalim. Pitao je da li treba uraditi nešto povodom ovog iftara, a ja sam mu kazao da treba samo da bude sa nama. Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Bogu. Hvala mu i lijep je ovo trenutak kada smo svi zajedn, jedni sa drugima. Najbolji među nama su oni koji čine dobro drugim ljudima. Ja hoću da vi budete najbolji reprezenti naše vjere i da tragovi vjere budu prepoznatljivi kod vas. Želim da budete oni koji čine dobro, a odvraćaju od zla. Na ovom svijetu nas je Bog stvorio različitima sa jednom zadaćom – da bismo bili na usluzi jedni drugima. Ovaj svijet je arena, a najbolji su oni koji vjeruju u Boga i čine dobra djela”, kazao je muftija dr. Dudić.

Prvi čovjek grada Novog Sada Milan Đurić u svom obraćanju prisutnima istakao je važnost suživota i međusobne podrške i potpomaganja. Njegova vrata će, poručuje, uvijek biti otvorena za Muftijstvo novosadsko.

“Izuzetna mi je čast da sa vama večeras. Počeli smo to prošle godine, nastavljamo i sada. Mi ćemo nastaviti dalje da razvijamo zajednicu i u Adicama, Velikom Ritu, centru grada – da znate da kod nas imate uvijek otvorena vrata, u nama imate prijatelje. Ovaj obrok je dokaz da ste vi skromni ljudi, da cijenite ono što imate, a to govori o vašoj veličini. Mi mislimo na vas, uvijek smo sa vama, trudićemo se da vam uvijek budemo na usluzi”, kazao je gradonačelnik Milan Đurić.

U znak zahvalnosti na podršci predsjednik Mešihata poklonio je sliku Novopazarskog sebilja gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću. Delegaciju Mešihata IZ-e činili su još i zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, glavni imami tutinskog i pribojskog medžlisa Vahjudin ef. Ćosović i Harun ef. Eminagić, te direktor Media Centra Salahudin Fetić.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave