23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAZukorlić i Fehratović održali sastanak sa ambasadorom Alžira u Narodnoj skupštini

Zukorlić i Fehratović održali sastanak sa ambasadorom Alžira u Narodnoj skupštini

izvor: sanapress.info

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Alžirom, na čelu sa predsjednikom ove Grupe prof. dr Jahjom Fehratovićem, razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Alžira u Srbiji Fatahom Mahrazom, o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju parlamentarnih odnosa.

Predsjednik PGP Fehratović je na početku sastanka istakao da je međuparlamentarna saradnja razvijena, dinamična i kontinuirana i odgovara tradicionalno prijateljskim odnosima država, koji datiraju iz perioda sticanja nezavisnosti Alžira.

Istakao je da su, razmjena posjeta predsjednika parlamenata i potpisani Okvirni protokol o saradnji između Nacionalne narodne skupštine Republike Alžira i Narodne skupštine Republike Srbije, dali veliki doprinos razvoju međuparlamentarne saradnje.

Dodao je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, nauke, obrazovanja i turizma i ocijenio da uzajamne posjete članova Poslaničkih grupa prijateljstava mogu biti dodatni impuls u odnosima dva parlamenta. Fehratović je istakao značaj koji za srpsko-alžirske odnose ima obilježavanje 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, koje je održano 2021. godine.

Jahja Fehratović se posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Alžira Fatah Mahraz složio se sa narodnim poslanicima da postoji potencijal za unapređenje saradnje dva parlamenta. Informisao je članove Poslaniče grupe prijateljstva da je trenutno u Alžirskom parlamentu proces formiranja grupe prijateljstva sa Srbijom.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i potpredsjednik Narodne skupštine R. Srbije Usame Zukorlić je na sastanku istakao da je muftija Muamer Zukorlić studirao u Alžiru te da je upravo on rođen u Alžiru.

Dodao je i to da postoji mnogo polja na kojima bi mogla da se razvija saradnja Alžira i Srbije.

Ambasador se složio sa sagovornicima da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti turizma, privrede, poljoprivrede, kulture, obrazovanja i ekonomije. Izrazio je nadu da će u skorije vrijeme biti uspostavljen direktan let između Srbije i Alžira, koji će doprineti boljem razvoju turizma i ekonomije. Naglasio je da podržava saradnju u oblasti obrazovanja, kroz razmjenu studenata i stipendija i dodao da veliki broj studenata iz Alžira studira na Medicinskom i Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Ambasador Mahraz je podvukao da će Alžir nastaviti da pruža podršku Srbiji u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet.

Sastanku su prisustvovali i govorili članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Alžirom mr Jadranka Jovanović, Draginja Vlku, Nemanja Joksimović, mr sci. med Tatjana Jovanović, prof. dr Mirka Lukić – Šarkanović i Dragan Milinković.

Zajednički su ocijenili da su odnosi Srbije i Alžira tradicionalno dobri i prijateljski, da postoji potencijal za unapređenje saradnje u svim oblastima, naročito u oblati kulture, turizma, nauke i obrazovanja. Izrazili su nadu da će se u parlamentu Alžira uskoro formirati Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom i da će nakon toga uslijediti uzajamne posjete parlamentaraca u cilju razmjene iskustava i uspostavljanju još bolje parlamentarne saradnje. Izrazili su zahvalnost rukovodstvu Alžira na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

izvor: sanapress.info

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave