15.2 C
Tutin
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKADr. Fehratović: Bošnjaci Sandžaka su posljednji koji žele bilo kakav sukob

Dr. Fehratović: Bošnjaci Sandžaka su posljednji koji žele bilo kakav sukob

izvor: sanapress.info

Fehratovic
foto: Kurir

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj objavio je fotografije pripadnika bezbjednosnih snaga koji trenutno prolaze specijalnu snajpersku obuku u Jordanu. On je naveo da će tzv. kosovske bezbednosne snage dobiti određen broj profesionalnih snajperista i da “komandose iz jedinice za specijalne operacije obučavaju jordanske kolege”.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović smatra da se radi o pretjeranom senzacionalizmu i da kada bi se zaista vršila takva obuka, to se ne bi na ovaj način objavljivalo u medijima.

– Ono što je definitivno jeste da ukoliko se radi o nečemu ozbiljnom, ovo se ne bi obznanjivalo na ovaj način. Ovdje je bilo previše senzacionalizma da bi se zapalio požar, a ja uporno govorim da treba da gasimo požar i zato nijedna priča koja nije dokazana i koja treba da unese zabunu među narod nije dobra. Situacija nije nimalo laka, ali ne možete vi radikalizovati jedan narod ili jednu vjeru, smatra dr. Fehratović.

Kada se spominju radikalizacije bilo kojih provincijencija vrlo je opasno generalizovati stvari, poručuje dr. Fehratović.

– Zato imamo situaciju gdje bi država trebala malo ozbiljnije da reagira. Da što više bude inkluzivna sa tradicionalnim vjerskim zajednicama i da bude u partnerskim odnosima sa njima. To znači da poštuje njihovu samostalnost u radu, ali i da vjerske zajednice imaju obavezu da garantiraju i da ono o čemu uče svoje sljedbenike bude u skladu sa tom religijom, a sve religije pozivaju oni suštinskim vrijednostima, odgoju, moralu, etici, čovjekoljublju i siguran sam da je tako da bi ovo društvo bilo očišćeno od svih ekstrema koji su zloupotrijebljeni upravo protiv tog društva.

Fehratovic-1
foto: Kurir

Dr. Fehratović je Ugljaninovu inicijativu za statusom Bošnjaka kakav bi Srbi na Kosovu trebalo da steknu formiranjem Zajednice srpskih opština ocijenio kao štetan, posebno za Bošnjake.

– Ja mogu govoriti o onome što osjeća bošnjaćki narod. Bošnjaci u Sandžaku su muslimani, ali oni su građani republike Srbije u onom dijelu Sandžaka koji joj pripada, kao što su građani Crne Gore u onom njegovom dijelu koji pripada Crnoj Gori. Drugo to je regija suživota Srba, Bošnjaka, Albanaca i Crnogoraca. Bošnjaci ne žive samo u Sandžaku nego u cijeloj Srbiji, rekao je dr. Fehratović i dodao:

– Bošnjaci Sandžaka su posljednji koji žele bilo kakav sukob, bilo kakav nered, bilo šta što može ugroziti bezbijednost i sigurnost na ovim prostorima.

Dr. Fehratović zaključio da Bošnjaci Sandžaka hoće puteve, radna mjesta, da im autobusi svakog vikenda ne odvoze mladost širom Evrope.

– Ne trebaju nama ratovi i mrženja, nama treba šansa da živimo u miru i harmoniji, zaključuje dr. Fehratović.

izvor: sanapress.info

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave