21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDIJASPORATurska će ponovo na birališta za dvije nedjelje – Erdogan i Kiličdaroglu...

Turska će ponovo na birališta za dvije nedjelje – Erdogan i Kiličdaroglu idu u drugi krug

Predsjednicki izbori u Turskoj
foto: RTS

Predsjednik izborne komisije Turske saopštio je da će se održati drugi krug predsjedničkih izbora, pošto nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu glasova.

Najviše glasova dobio je aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan, dok će sa njim u drugi krug ići njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu. Drugi krug izbora održaće se 28. maja.

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,54 procenta glasova, dok je na drugom mestu opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu sa 44,88 odsto, prenosi turska televizija TRT.

Predsednik izborne komisije Ahmet Jener je naveo da, pošto nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova, održaće se drugi krug izbora.

Dodao je da će drugi krug izbora biti održan 28. maja. To će biti prvi put da se održava drugi krug izbora u Turskoj, otkako se održavaju predsjednički izbori, pošto se do ustavnih promjena 2007. godine šef države birao u parlamentu.

Na prekjuče održanim predsjedničkim izborima građani su birali između četiri predsjednička kandidata. Trećeplasirani Sinan Ogan dobio je podršku 5,17 odsto birača, dok je Muharem Indže, koji je tri dana uoči izbora odustao od trke za predsednika, dobio 0,44 odsto glasova.

Istovremeno, na parlamentarnim izborima borile su se 24 stranke i 151 nezavisni kandidat.

Prema poslednjim podacima, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 35,58 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka osvojila 25,33 procenata.

Građani Turske glasali su u nedelju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, koji se smatraju jednim od najznačajnijih za sto godina moderne istorije te zemlje.

izvor: rts.rs / TRT

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave