21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKPojeftinila drva i pelet - na stovarištima kao pred grejnu sezonu

Pojeftinila drva i pelet – na stovarištima kao pred grejnu sezonu

pelet-i-drva
foto: printscreen RTS

Energetska kriza uticala je i na naše građane – menjaju navike: većina je počela da štedi struju, a domaćinstva koja se greju na drva i pelet, već obilaze stovarišta i kupuju za sledeću grejnu sezonu. U odnosu na maj prošle godine, ogrev je jeftniji i do 30 odsto.

Na stovarištima radno kao pred grejnu szonu. Snabdevači kažu da su isporuke svakodnevne, jer su mnogi građani već uplatili ogrev, a očekuju još veću potražnju.

“Nedavno, posle prvog maja počelo je i interesovanje za ogrevnim drvetom. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina pa je narod počeo ranije da kupuje samim tim jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor”, kaže Saša Petrović, vlasnik stovarišta “Iverak” u Beogradu.

Pre kupovine dobro je raspitati o ceni, ne samo od grada do grada već i kod istog snabdevača – one su šarolike.

Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjefniji u prodaji na kamionu – 7.500 hiljada dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.

“Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna drvetom i na kojima prodaja ide nešto slabije, oni sada nude određene akcije pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara“, objašnjava Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Znatno povoljnije, drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima “Srbijašuma“. Cena kubika je 5.200 dinara.

Po toj ceni mogu se snabdeti i svi penzioneri. Oni se prijavljuju u Udruženju penzionera koje je sklopilo ugovor sa “Srbijašumama”.

U Udruženju fabrika peleta, koje ima 80 članova, kažu da je proizvodnja normalizovana.

“Ono što je bio glavni problem prošle godine, snabdevenost sirovinom – drvetom za peletiranje ove godine nije više problem. Proizvođači peleta imaju drvo u mogućnosti su da proizvode punim kapacitertima.Pretpostavljamo da će tako biti i u narednom periodu i da će snabdevenost tržipšta ostati dobra kao što je trenutno”, navodi Mladen Stojadinović, predsednik Grupacija za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta u PKS.

Stručnjaci savetuju da ranija kupovina ogreva donosi veću korist: drva najviše toplote daju kada su prosušena, cena je povoljnija a mnoga stovarišta omogućavaju plaćanje na rate.

“Mislim da je maj mesec i negde još prva polovina juna pravo vreme za to, iz prostog razloga, zato što će sigurno kako se primiče grejna sezona cene ići naviše“, napominje profesor Glavonjić.

Na drva i pelet u Srbiji se greje gotovina polovina domaćinstava. Poslednjih nekoliko godina kod građana znatno opada interesovanje za kupovinu uglja.

izvor: rts.rs

 

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave