23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOTrgovci pod lupom zbog visokih cijena – mogu li kupci da ih...

Trgovci pod lupom zbog visokih cijena – mogu li kupci da ih kazne

Prodavnice u Srbiji
foto: printscreen RTS

U prodavnicama u Srbiji promet je manji za devet odsto. Prodaja je pala i u Sloveniji i Mađarskoj i to za oko 12 odsto, dok u Hrvatskoj stagnira. Francuski ministar finansija  nedavno je zapretio trgovcima hrane da će, ukoliko ne smanje cene, država uvesti  dodatne poreze na profit. Kod nas se o takvim potezima ne razmišlja. Za visoke cene trgovci plaćaju kaznu kroz smanjeni promet.

Građani Srbije manje kupuju, i to za devet odsto. Najmanje se štedi na hrani, dok se za druge proizvode više steže kaiš.

“Jesam, smanjila sam kupovine, ali ne znam čega sam se lišila, svega pomalo”, navode građani, ili: “Šta je potrebno – potrebno je”.

Napominju da se ni ranije nisu razbacivali, ali “sada se ne jede bečka, već piletina”.

Kupci se, opravdano, najviše žale zbog cena hrane. Stručnjaci kažu da su cene visoke u zemljama u kojima hrana dominira u potrošačkoj korpi, a u koje spadaju i Srbija, Mađarska, Slovačka ili baltičke zemlje.

“Mnogo je faktora tome doprinelo, ne samo ovaj geopolitički lom koji se desio već i loša poljoprivredna godina prošle godine, a nažalost i ponašanje potrošača koje je ovde prisutno koje ne kažnjava upravo te prodavce i proizvođače koji podižu neopravdano cene svojih proizvoda”, kaže dr Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

Statistika i zvaničnici kažu da je najgore prošlo i da više nema troškovnih pritisaka na inflaciju, pa samim tim ni osnova za dalji rast cena. Kupci, među kojima jezikom analitičara – vlada “pogoršanje raspoloženja”, ne misle tako.

“Ja razumem ljude, taj efekat ne može odmah da se prikaže i on će tek doći u narednim mesecima. Ali ono što je činjenica da smo mi zaustavili rast inflacije, da je inflacija krenula da pada, da kreće stabilizacija cena i njihovo spuštanje”, naveo je ministar trgovine Tomislav Momirović.

U resornom ministarstvu kažu da je opredeljenje tržišna privreda i slobodna konkurencija. Potvrda su i deset maloprodajnih lanaca koji posluju u Srbiji, a dobrodošli su i novi.

“Ukoliko bude neophodno mi ćemo intervenisati i u budućnosti. To ne sme da bude praksa ali dok god su ovakve okolnosti, dok god imamo rat na istoku Evrope mi ćemo se truditi da zaštitimo naše najugroženije slojeve stanovništva”, rekao je Momirović.

Upravo taj geopolitički faktor analitičari vide kao trenutno jedini rizik, ali upozoravaju da će recesioni pritisci potrajati. Posledica je da u kraćem roku ne može da se računa na veći privredni rast.

“Realni pad tražnje će neminovno dovesti prvo do usporavanja porasta a zatim možda i do nominalnog, odnosno pada nivoa cena pojedinih proizvoda. Tu pre svega mislim opet na neke poljoprivredne proizvode”, napomenuo je Nikolić.

Zbog cena, prvenstveno su trgovci pod lupom mada su oni kraj jednog dužeg lanca, od proizvođača, dobavljača, distributera i transportnih kompanija.

izvor: RTS

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave