18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKASPP i SDA potpisale sporazum o saradnji u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

SPP i SDA potpisale sporazum o saradnji u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

izvor: sanapress.info

Stranka pravde i pomirenja i Stranka demokratske akcije Sandžaka potpisale su večeras sporazum o formiranju većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Dvije strane su se sporazumom obavezale da zajednički rade na ostvarivanju programa od 28 tačaka, usmjerenih ka ostvarivanju i unapređivanju prava Bošnjaka u Srbiji.

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je da će nosilac te liste dr. Misala Pramenković biti nova predsjednica tog nacionalnog savjeta Bošnjaka.

– Prije svega želim zahvaliti Allahu što nam je omogućio da dođe dan kada će najznačajnije dvije bošnjačke političke partije naći zajednički jezik za interese bošnjačkog naroda i dogovoriti se o tome kako će u budućnosti raditi BNV. Poštovani građani, poštovani Bošnjaci, poštovani prisutni ovdje među nama želim da znate da je SPP sa SDA Sandžaka usaglasila program, a vi ste čuli sve tačke tog programa, a mi želimo da doprinesemo da BNV i dvije stranke koje su se dogovorile da ostvare velike stvari za bošnjački narod. Ja se nadam, ako Bog da, da smo mi danas kamen temeljac velikim stvarima za budućnost položili ovdje. Nama u SPP-u je bilo vrlo važno da smo se usaglasili po pitanju Islamske zajednice i čuli ste da mi od danas imamo jedinstveni zajednički stav da BNV želi Islamsku zajednicu sa svim pravima kao što ima Srpska pravoslavna crkva. Želimo Islamsku zajednicu sa sjedištem u Novom Pazaru, duhovnim centrom u Sarajevu i da svakako imamo podršku u radu Islamske zajednice od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća i od strane najznačajnijih zajednica iz okruženja, prije svega Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Dijaneta u Turskoj. Želim ovdje obznaniti da SPP će imati tu obavezu i tu odgovornost da delegira mjesto predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Ja ću ovdje obznaniti da je naš kandidat za mjesto predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković. Ona će imati taj amanet da zajedno sa cijelim timom dvije liste i ljudima koji će biti delegirani na drugim funkcijama zajedno – od sada više ne predstavlja SPP, ne predstavlja političku stranku, nego će predstavljati bošnjački narod u ovoj državi, a bošnjačko nacionalno vijeće je najveći predstavnički organ Bošnjaka u ovoj državi. Braćo i sestre, svi ovdje prisutni i vi koji nas pratite uživo preko medija – neka nam je hairli historijski dan za Bošnjake Sandžaka iz Srbije”, kazao je Usame Zukorlić.

Predsjednik SDA Sandžaka je rekao da usaglašeni program predstavlja kontinuitet političke ideje sa kojom je BNV i osnovano.

– Osnovni zadataka BNV je zaštita bošnjačkog nacionalnog interesa, jer u ovoj zemlji ne postoji Vijeće naroda koje bi štitilo naše interese. Sutra ovo BNV nastavlja kontinuitet te političke ideje“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da su sporazum potpisale dvije bošnjačke stranke, a da je BNV jedno.

– Nijedna stranka nije gubitnik, a dobitnici su Bošnjaci. Naša je obaveza da sarađujemo u ime Bošnjaka i to smo počeli, da od sutra bude početak trajnog bošnjačkog jedinstva ne samo u Sandžaku nego i na cijelom Balkanu, rekao je Ugljanin.

Prva sednica BNV na kojoj će biti formirani organi upravljanja ovog nacionalnog organa zakazana je za ponedjeljak u 10 časova.

(izvor: sanapress.info)

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave