18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOSaopćenje Odbora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Saopćenje Odbora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Odbor za informisanje je početkom oktobra, prethodne godine, poštivajući Statut Bošnjačkog nacionalnog Vijeća, kao i proceduru, uputio Ministarstvu informisanja i telekomunikacija sugestije i primjedbe na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima.

Odbor je, između ostalog, sugerirao da nije dovoljno samo zatražiti mišljenje odgovarajućeg nacionalnog savjeta kada se odlučuje o projektnom sufinansiranju na konkursima, koji su raspisani radi podizanja kvaliteta informisanja pripadnika nacionalnih manjina, jer je praksa pokazala da se u većini slučajeva pribavljeno mišljenje ne tretira u donošenju odluke o raspodjeli sredstava. Odbor je stava da je potrebno da u komisiji koja donosi odluke bude zastupljen član iz nacionalnog savjeta.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija objavilo je Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Pravilnikom je bliže uređen postupak sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju i medijima. Ministarstvo nije usvojilo sugestiju Odbora, koja je imala za cilj produktivniji odabir projekata i sprečavanje eventualnih zloupotreba, samim tim, uspješnije informisanje Bošnjaka na njihovom maternjem jeziku.
Odbor za informisanje nastavit će da radi na unapređenju informisanja na bosanskom jeziku, u skladu sa svojim nadležnostima.

izvor: BNV

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave