21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJAPredsjednik Mešihata prisustvovao dodjeli stipendija i okruglom stolu Uprave za saradnju s...

Predsjednik Mešihata prisustvovao dodjeli stipendija i okruglom stolu Uprave za saradnju s vjerskim zajednicama

U Palati Srbija u Beogradu, 26.04.2023. godine, Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde R. Srbije upriličila je svečano potpisivanje ugovora za stipendiranje studenata visokoobrazovnih teoloških ustanova i okrugli sto na temu „Vjersko obrazovanje u 21. vijeku – perspektiva i usklađenost sa obrazovanjem u Republici Srbiji”, kojem su prisustvovali čelnici i predstavnici vjerskih zajednica.

Skupu su prisustvovali: predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, patrijarh srpski dr. Porfirije i nadbiskup beogradski monsinjor dr. Ladislav Nemet.

Tom prilikom, muftija Dudić dodijelio je zahvalnicu direktoru Uprave dr. Vladimiru Roganoviću za pomoć i podršku odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice na polju projektnog finansiranja i obezbjeđenja stipendija, kao i zlatnici pomoćnicima direktora dr. Feridu Buliću i dr. Marku Nikoliću za sve što čine za Islamsku zajednicu.

U svom obraćanju prisutnima direktor Roganović izrazio je istinsku radost što je domaćin ovakvog skupa koji govori o zajedništvu i međusobnom poštovanju, koji su simbol međuetničkog i međuvjerskog djelovanja.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da vjera i teologija nisu samo nauke, već prije svega život u skladu sa Božjim zakonima i zapovijedima, te da kroz ovakve susrete osjećamo više od međusobne tolerancije jer smo braća.

Predsjednik Mešihata muftija Dudić je, između ostalog, naglasio: “Kažu da je teologija kraljica znanosti. To znači da su danas kraljevi i kraljice sa nama. Čast mi je biti dio ovog znamenitog ambijenta. Baš onako kako nas i Bog poziva da se okupimo oko zajedničke riječi. Na nama je velika odgovornost, možda i najveća u državi, zato nas što češće okupljajte. Mi ćemo, kao Islamska zajednica, kao muslimani u Srbiji, uvijek stremiti ka tome da generacije učimo da vole, a ne da mrze; da grade, a ne da ruše. U svetim knjigama stoji: ‘Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni dragom Bogu.’ U ime Islamske zajednice hvala Vam.”

Nadbiskup Nemet je studentima poželio staze uspjeha i da zauvijek čuvaju ideal ljubavi prema znanju i knjizi u nadi da će se i u narednim vremenima ovako sastajati.
Uporedo sa održavanjem pomenutog okruglog stola, na kojem su čelnici i predstavnici vjerskih zajednica razgovarali sa direktorom i predstavnicima Uprave o aktuelnim izazovima sa kojima se suočavaju vjerske zajednice u Srbiji, te modelima njihovog prevazilaženja, upriličena je i panel diskusija na kojoj su učestvovali studenti vjerskih fakulteta, dobitnici stipendija.

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave