15.2 C
Tutin
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
PočetnaISLAMPotpisan Sporazum o rekonstrukciji Altun alem džamije

Potpisan Sporazum o rekonstrukciji Altun alem džamije

Dana 19.05.2023. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u prostorijama Grada Novog Pazara, potpisao je Sporazum o saradnji na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji Altun alem džamije, na koji su svoj potpis stavili i ministar turizma i omladine g. Husein Memić, te gradonačelnik Novog Pazara g. Nihat Biševac.

Sporazumom je regulisano da će radovi na rekonstrukciji biti finansirani sredstvima u bruto iznosu od preko 67 miliona dinara, od čega će Ministarstvo turizma i omladine uložiti 56 miliona, a Grad Novi Pazar preko 11 miliona dinara, sa rokom do 18 mjeseci za okončanje radova.

Mešihat Islamske zajednice je prošle godine pokrenuo opsežnu i detaljnu rekonstrukciju najpoznatije novopazarske džamije iz 16. vijeka u cilju vraćanja njenog izvornog izgleda, tako da će pomenuta donacija biti ključni izvor sredstava za obnovu i stavljanje u funkciju ovog prevashodno vjerskog, kao i kulturno-historijskog objekta, svojevrsnog simbola Novog Pazara.

Predsjednik Mešihata zahvalio se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog sporazuma: Ministarstvu turizma i omladine, Gradu Novom Pazaru, Vladi, a posebno predsjedniku R. Srbije koji je prilikom nedavne posjete Novom Pazaru najavio pomenutu donaciju, čija je realizacija otpočela potpisivanjem ovog sporazuma.

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave