23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOOrijentalna kuća bogatog trgovca Halima-Lima Bajraktarevića

Orijentalna kuća bogatog trgovca Halima-Lima Bajraktarevića

Piše: Dr. Harun Crnovršanin

Kuća Hilma Bajraktarevića je posljednji očuvani biser bošnjačke arhitekture iz osmanlijskog vremena sa desne strane rijeke Raške u ulici 1. Maj br. 138. Kroz ovu ulicu je nekada prolazio čuveni Carigradski drum ili Stambol džada. Danas je i ova ulica izgubila svoj izgled i dušu koju je imala do prije 20 godina. Pred najezdom bezličnih betonskih zgrada bespovratno nestaju gradske orijentalne kuće u Novom Pazaru. One su i posljednji materijalni dokazi postojanja jedne visoke kulture stanovanja na ovim prostorima. Nisu samo u Novom Pazaru na udaru objekti bošnjačke kulture, već je to praksa koja se sistematski sprovodi posljednjih 100 godina u svim gradovima Sandžaka, počev od Plava i Gusinja preko Berana, Rožaja, Bijelog Polja, Pljevalja, Nove Varoši, Priboja i nazad od Pešteri do Novog Pazara.

Pazarska familija Bajraktarević ima tursko porijeklo, iz Anadolije. Prema riječima Irfana Bajraktarevića, Hilmovog sina a Halimovog unuka: „njegovi preci bili su bajraktari, nosili su turski bajrak (osmalijsku zastavu) u ratnim pohodima. Tako su, nakon Bitke na Kosovu 1389. godine, u kojoj su porazili srpsku vojsku, njegovi preci ostali na područje Novog Pazara kao askeri (vojnici). Za vojničke zasluge dobili su zemlju u Yeni Pazau i okolini. Prvi Bajraktarevići bili su: RušidHalim i Halid. Njihova imena su se ponavljala iz generacije u generaciju, a također i njihovo bogatstvo uvećavalo “.

Kontakt sa mojim sagovornikom Irfanom uspostavio sam preko Nedžata-Đata Rupića koji je veliki prijatelj sa ovom familijom. Irfan je odličan poznavalac historije svoje familije kao i njihove kuće o kojoj je riječ u ovom tekstu. Po njegovim riječima: „kuća je napravljena 1900. godine a sagradio je njegov pradjed Nazif. On je u braku sa suprugom Elmazom, mojom prabijačom, imao dva sina: starijeg Rušida i mojeg djeda Halima.  Moj djed Halim-Limo  je u braku sa bijačom Hatidžom-Hatom Džanefendić ima sina Hilma (mojeg oca) i kćerke: Jalduzu-Duzu (udatu Bećković), Veziru (udatu za Iska Pluncevića) i Edibu (udatu u Prizren u familiju Beriša). Moj otac Hilmo je u braku sa mojom majkom Azizom Elmasbegović dobio 2 sina: moga starijeg brata Ahmeta (1963) i mene- Irfana (1964).

   Mi smo živeli u ovoj velikoj staroj kući. Okolo kuće bila je avlija veličine 22 ara. Imala je Gornja i Donja avlija sa pregradnim  zidom i vratima u sredini. Ispred kuće, do ulice 1. Maj, nalazila su se 4 salaša, 5 štala za krave, hambar za žito i objekat za ostavku tikvi, bundi, krompira i kukuruza. Kuća je na dva sprata sa 8 soba. Na donjem spratu se nalaze 4 sobe sa dva hamama (kupatila) i mutfakom (kuhinjom). Na spratu ima još 4 sobe sa dva hamama. Na spratu još postoji velika divanhana tzv. „veliki ćošak“, rezervisan za muškarce i „mali ćošak“- za žene.

KOMUNISTI ODMAH NAKON RATA OTIMAJU HALIMU BAJRAKTAREVIĆU

I HAN I DUĆANE I ZEMLJU U OKOLINI PAZARA

   Moj djed Halim-Limo (1900-1963 imao je svoj han i dućane u strogom centru grada, na početku nekadašnje Tijesne čaršij, tačno gdje je sad Radnički univerzitet ili Gradska uprava. Taj han je upamćen kao „Limov han“ i u njemu se nalazila tzv „smočna pijaca“, prodavo se kajmak i sir, a na spratu je bila kahvečajnica. Dolje je bilo par njegovih dućana. Ukupna površina zemljišta sa hanom i dućanima iznosila je 40 ari-sve do rijeke Raške.

   Uzeli su mu i preko 2 hektara zemlje u Krivači za izgradnju fabrike „Raške“, zatim 6 hektara kod Petrove crkve i nekoliko hektara u selo Osoje. Sve je to oduzeto bez ikakve materijalne nadoknade! Pozvali su ga u UDBU i natjerali da se pismeno odrekne cjelokupne imovine (osim kuće u kojoj je živeo) u korist države. Zaprijetili su mu ovim riječima: „Halime, ili potpiši ili te vodimo na Hadžet!“

   Nakon što su mu sve oduzeli, ponudili su mu da radi kao činovnik u opštini što je on odbio. Postoji i njegov pisani zapis o tome koji još čuvam. U njemu stoji ovo: „Nude mi platu nekog činovnika za tu odštetu. Ja je nisam prihvatio, pa sam je ostavio njima- da se počaste, a ja je nisam uzeo“.

U velikoj avliji Hilmov stariji sin Ahmet napravio je novu kuću. Stara Limova kuća poput ljepotice još uvijek stoji ponosno i čeka neizbježnu sudbinu koja će je uskoro snaći. Dobro mjesto i veliki plac zapao je za oko mnogim investitorima. I ona će, kao i mnoge prije nje, ostati da se pamti samo na slikama. Još jedna orijentalna kuća sa bogatom historijom broji posljednje dane. Sa njom umire jedan dio duše nekadašnjeg šeher Novog Pazara.

Orijentalna kuća sagrađena 1900. godine u vlasništvu Halima-Lima Bajraktarevića u ulici 1. maja br. 138 u Novom Pazaru
Han i dućani Halima-Lima Bajraktarevića na mjestu današnjeg Doma kulture i zgrade Gradske uprave u Novom Pazaru.
Halim- Limo Bajraktarević (1900-1963), nekada jedan od najbogatijih ljudi u Novom Pazaru
Brojna familija Halima-Lima Bajraktarevića
Hilmo Bajraktarević (1939-1979) sa suprugom Azizom (djevojačko Elmasbegović)
Hlmo Bajraktarević sa suprugom Azizom
Nišan na mezaru Halima-Lima Bajraktarevića (1900-1963)
Nišan na mezaru Rušida (Nazifa) Bajraktarević (1885-1956)
Nišan na mezaru Hilma (Halim) Bajraktarevića (1939-1979)
Porušene stare kuće Cuketa Kurtančehajića (desno), Taka Divanefendića i Arifa Agovića u ul. 1. Maja (čuveni Carigradski drum ili Stambol dža
Kuće i dućani familija Gusinac i Agović na broju 136., u blizini kuće Halima-Lima Bajraktarevića. Nažalost, i one su porušene
Visoki zid ispred kuće familije Halima -Lima Bajraktarevića
Irfan Bajraktarević (1964), unuk Limov ispred djedove kuće
Kuća Halima-Lima Bajraktarevića u ul. Prvomajska br. 138
Pogled na kuću Bajraktarevića sa desne strane
Pogled na kuću Bajraktarevića sa lijeve strane
Stepenište sa ulaznim vratima i velikim ćoškom (divanhanom) na spratu
Jedna od 4 sobe na donjem spratu kuće Bajraktarevića
Drvene stepenice koje vode na sprat u kući Bajraktarevića
Veliki ćošak na spratu (divanhana) predviđen za muškarce
Mali ćošak (divanhana) na spratu predviđen za žene
Izgled sobnih vrata na spratu u kući Bajraktarevića
Izgled sobnih vrata na spratu
Unutrašnjost jedne od 4 sobe sa hamamom na spratu u kući Bajraktarevića
Pogled na bašču sa prozora stare kuće Bajraktarevića
Irfan sa starijim bratom Ahmetom (lijevo) (1963)
Irfan Bajraktarević sa suprugom Suadom rahmetli i sinovima Halimom (2002) i Zeinom (2005)

 

 

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave