23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJAOmer iz Novog Pazara na korak od studija na Oksfordu, novac poslednja...

Omer iz Novog Pazara na korak od studija na Oksfordu, novac poslednja prepreka

Omer Mihovic
foto: printscreen RTS

Omer Mihović, učenik završne godine gimnazije u Novom Pazaru, dobio je retku šansu za studije na Oksfordu, jednom od najboljih univerziteta u svetu. Omer je ispunio sve akademske kriterijume, međutim, srećan završetak zavisi od finansija. Samo za prvu godinu studija potrebno mu je oko oko 70.000 evra.

Petice u dnevniku i brojne diplome sa takmičenja govore više od reči o Omeru Mihoviću koji je postigao zavidne rezultate na prijemnom testiranju na Oksfordu. Pripreme su trajale dve godine, pod velom tajnosti za okruženje koje ga nije shvatalo ozbiljno.

Petice u dnevniku i brojne diplome sa takmičenja govore više od reči o Omeru Mihoviću koji je postigao zavidne rezultate na prijemnom testiranju na Oksfordu. Pripreme su trajale dve godine, pod velom tajnosti za okruženje koje ga nije shvatalo ozbiljno.

“Literatura najčešće nije bila dostupna u mom gradu, te sam se služio poznanstvima koje sam stekao u istraživačkoj stanici Petnica, čiji sam član na seminaru biologije”, kaže Omer koji je naveo da je imao i svojevrsni strah da ga neko ne vidi da se priprema za Oksford.

Naglašava da je bilo više onlajn intervjua na engleskom jeziku iz različitih delova fakulteta. Omer je prvi u istoriji ovog kraja koji je dobio šansu za studije na Oksfordu.

“Bio je đak generacije u Osnovnoj školi ‘Bratstvo’. Izuzetno je inteligentan, ambiciozan i ima široko obrazovanje“, navodi Omerov školski drug Tarik Durović. Arijana Lakota, Omerova drugarica, priča da njihovo poznanstvo traje dugo, iz muzičke škole, te da je i tamo bio poznat po tome što je voleo da smišlja svoje kompozicije.

Doprinos nauci, kulturi i sportu

Za Oksford vlada veliko interesovanje što potvrđuje i podatak da se godišnje upiše više od 26.000 studenata iz celog sveta. Među poznatim ličnostima koje su studirale na ovom prestižnom univerzitetu bili su i Albert Ajnštajn, Toni Bler, Hju Grant i mnogi drugi koji su imali doprinos u raznim oblastima nauke, kulture i sporta.

Pomoćnica direktora gimnazije u Novom Pazaru Mirjana Brajković navodi da je Omer vredan, divan drug i radoznao učenik.

“Njegova interesovanja su otišla u etar nauke i zaustavila se u oblasti molekularne biologije i biohemijske genetike. U razvoju ove sfere leži budućnost, rešenja mnogih problema u biološkoj i medicinskoj nauci”, kaže Brajkovićeva.

Rok do jula

Omer trenutno nema stipendiju, a ni novca da pokrije troškove studija.

“Iako je učestvovao i pobeđivao na mnogim takmičenjima, nisam očekivao da ga prime na, jedan za nas, nedostižan svetski univerzitet. Dobio je ponudu od njih, a mi kao roditelji, intelektualci sa državnim platama dobili smo težak i nemoguć zadatak – da finansiramo te studije“, kaže Omerov otac Naser Mihović.

Dodaje i da će, ako ne dobiju pomoć od države i grada, biti prinuđeni da mu uskrate tu životnu šansu.

Mihović je dužan da odgovori do kraja jula da li je u mogućnosti da obezbedi novac za studiranje.

izvor: rts.rs

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave