26.2 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJAOdržana prva studentska naučna konferencija na FIS-u

Održana prva studentska naučna konferencija na FIS-u

„Obrazovanje- uspješni modeli i perspektive“ naziv je prve studentske naučna konferencija u Sandžaku održane u organizaciji Fakulteta za islamske studije i Univerziteta u Novom Pazaru.  Posebna je uloga i značaj studenata u obrazovanju koji svojim genijalnim idejama trebaju prepordoiti društva.

Jedino onaj koji ima pri sebi svijest ili samosvijest o slobodi može biti u stanju da donese nešto novo, inovativno što će biti od koristi njegovoj zajednici. Student može biti onaj koji ima pri sebi svijest o iskrenosti, znanju, slobodi, kaže Adin Balija, FIS.

Govoreći o prednostima i manama bolonjskog modela studiranja istaknuto je da studenti neprestano rade.

Kad je došlo do primjene bolonjskog sistema studenti su teško prisitupili tom koraku. Nailazili su na komplikacije, nerazumijevanje sistema ali su profesori pokušali i da se i sami prilagode ali i da pomognu studentima, ističe Saida Zukorlić UNINP.

Za bolju perspektivu neophodno je da studenti udruže snage.

Naš trenutni položaj trebamo vidjeti da li nam odgovora i biti objektivni. Tek poslije toga može doći do neke promjene. Položaj studenata danas je dosta promijenjen. Imaju veća prava, bolji pristup informacijama, i veliki broj prilika da steknu razna iskustva. Mislim da je jako važno da studenti udruže snage kako bi njihov položaj bio na što većem nivou, poručuje Enesa Spahović, FIS.

Naglašeno je da se sve više istražuje na polju inovativnosti u procesu obrazovanja.

Sve više se traga za nečim efektivnijim, savremenijim, nečim što će pasivnost promijeniti u nešto aktivno, ističe Ema Salković UNINP.

Ukazano je i na ulogu teologije u obrazovanju čovjeka.

Samo ispravno razumijevanje vjere vodi društvenoj harmonizaciji. Činiti nam je da se uz svoje aktivno obrazovanje uključimo u popravljanje svoje sredine. Ko je preči od islamskih učenjaka, alima koji u svojim sredinama trebaju biti svjetiljke oko kojih se okupljaju ljudi, kaže Mujo Bećirović FIS.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave