18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKOdržana promocija knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“ autora...

Održana promocija knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“ autora prof. dr. Hivza Gološa u Prijepolju

U okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, Bošnjačko nacionalno vijeće organiziralo je promociju knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“ autora prof. dr. Hivza Gološa, u Svečanoj sali Doma kulture u Prijepolju.

Na promociji su govorili recenzenti dr. Ahmed Bihorac i dr. Kemal Džemić, autor knjige prof. dr. Hivzo Gološ, a promocijom je moderirala Indira Hadžibulić.

Prisutnima se, pored autora i promotora, obratila i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković, kazavši:

„Ovo je manifestacija kojom, upravo ovdje u Prijepolju, zatvaramo niz manifestacija vezano za naš ponosni bajrak. Dakle, 11. maj je dan u kom zvanično obilježavamo dan naše nacionalne zastave, ali ja bih rekla da cijeli mjesec maj mora, i nastojat ćemo da u buduće ima, intenzivno aktivnosti koje se tiču i vežu za obilježavanje našeg nacionalnog identiteta, u ostalom, mi i cijelu godinu moramo usmjeriti prema afirmaciji našeg nacionalnog identiteta, jer smo mnogo toga propustili, nažalost.
Ovo je studija koja historijski, naučno i objektivno rasvjetljava jedan važan segment našega identiteta, a mnogo je toga potrebno rasvijetliti iz naše prošlosti što prvo, lično nama, nije do kraja jasno, a onda i ne možemo predstaviti drugima. 
Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku. Ova odrednica „u Sandžaku“ je mnogo važna, jer kad god smo u potrebi da nađemo nešto od građe, uvijek nas vezuju za Bosnu i Hercegovinu, za neki širi kontekst, nemamo sadržaja koji se vežu za Sandžak, i ovo je, ja bih rekla, veoma značajan pionirski poduhvat i dobra prilika da ovo istraživanje, u ovom smjeru, nastavimo i dalje. 
Slušajući izlaganja naših profesora, ali i slušajući i zbilju kojoj svi svjedočemo, a nekad i sami upadnemo u zamku, kao da imamo potrebu stalno ispravdavati se za nešto, i opravdavati određene stavove, mislim da to trebao polako izbacivati. 

Bošnjačko nacionalno vijeće je u obavezi da inicira različite projekte i drago mi je što sam večeras u Prijepolju. Drago mi je što imamo priliku, te ćemo nastojati da i ovaj dio Sandžaka, da težište i živost u  pogledu iniciranja događaja što više se izmjestimo iz Novog Pazara, jer u Novom Pazaru se mnogo toga događa, ali nam je potrebno da smo prisutni u svim gradovima Sandžaka, diljem Srbije, i prosto, gdje god imamo naših Bošnjaka, a svakako i drugih građana koji žele, na jedan objektivan, nepristrasan način podijelimo i razmijenimo svoja mišljenja.“

Na kraju, želja autora prof. dr. Hivza Gološa je bila da predsjednica BNV dr. Pramenković svakoj hanumi podijeli besplatno primjerak knjige.

 

izvor: BNV
OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave