13.5 C
Tutin
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKANumanović: još uvijek traju pregovori oko tačaka programskog djelovanja u Tutinu

Numanović: još uvijek traju pregovori oko tačaka programskog djelovanja u Tutinu

Edin Numanovic za portal Danas
foto: spp

Opoziciona scena u Novom Pazaru se okuplja u snažan front, koji priprema promjenu vlasti, koja traje 16 godina, na čelu sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP). Nagomilani problemi zahtjevaju hitnu promjenu vlasti.

Želimo da predvodimo ovaj proces i damo šansu svim zdravum društvenim snagama u ovom gradu, ocenjuje za Danas potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Edin Numanović.

* U tim nastojanjima, koji su prioriteti SPP?

– Naši prioriteti su veliki infrastrukturni projekti, prvenstveno autoput i klinički centar, zatim, gasovod, aerodrom, pruga, ali i, uslovno rečeno, manji projekti: lokalne pijace, obnova putne i kanalizacione mreže, uspostavljanje zdravih principa gradske samouprave. Primjer našeg djelovanja je opština Sjenica, gdje su u toku brojni projekti i ekonomski oporavak opštine. Svakako, za ovo nam je neophodna jaka podrška i zato ćemo u punom kapacitetu ispratiti, predstojeće, lokalne izbore.

Nekoliko visokih funkcionera, u poslednjih godinu i po dana, napustilo je SPP zbog neslaganja sa novim partijskim rukovodstvom i „izneverenih izvornih ideja i principa“? Sve što radi SPP, samo je nastavak realizacije ciljeva rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. Za svaki iskorak, koji smo napravili, imali smo plan i njegovu želju da se dođe do aktuelnih rezultata. Novo rukovodstvo ne krši normativna akta. Iznesene tvrdnje su netaćne, a to se jasno može vidjeti u Statutu stranke.

Stranka je morala da izvrši rekonstrukciju Predsjedničkog kolegija, jer se Jahja Fehratović (potpredsednik SPP, koji je napustio stranku – p.a.), uglavnom, nije se pojavljivao na visokostranačkim sastancima.

Na djelu je smjena „generacije promjene“ sa „generacijom pobjede“, koju je najavljivao rahmetli Muftija. Očekujemo od starijih savjet, pomoć i podršku na tom putu.

*Zbog čega se javljaju tolika razmimoilaženja?

– Do razmimoilaženje sa gospodinom Ferhatovićem, došlo je zbog njegovog nezadovoljstva konceptom organizacije stranke, koji je usvojen prije deset mjeseci. Predsjedništvo i cijeli Glavni odbor žele liderski koncipiranu stranku na čelu sa predsjednikom Usameom Zukorlićem.

Članovi Glavnog odbora nisu izmanipulisani, već se otvoreno razgovaralo o prevazilaženju zastoja u radu određenih djelova stranke. Fehratović je uredno dobio poziv i mogao je da predstavi svoj koncept uređenja stranke Glavnom odboru. Umjesto, što je to učinio na društvenim mrežama.

On je, prije deset mjeseci, na Predsjedništvu predlagao koncept kolektivnog odlučivanja, gdje predsjednik ne bi imao nikakve ovlasti u donošenju odluka. Predsjedništvo nije prihvatilo takav prijedlog i od tada traje njegovo nezadovoljstvo.

Osim toga, razlog njegovog nezadovoljstva, ne može da bude ni koalicija sa SDA Sandžaka, jer je jedan od učesnika sastavljanja teksta sporazuma sa tom strankom i na stranačkim tijelima glasao je za tu koaliciju. Zbog doprinosa stanci u ranijim vremenima, predsjednik ga je kandidirao za počasnog predsjednika SPP.

* Da li ste zadovoljni funkcionisanjem koalicije sa SDA, iz koje je pre, više, od dva meseca, najavljeno stvaranje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama?

– Zadovoljni smo kako se odvija interpretacija sporazuma u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV). Još, uvijek, traju pregovori o implementaciji modela, koji imamo u BNV, na lokalni nivo.

Ako se ne dogovorimo prije izbora. Svakako uskoro kreće kampanja za lokalne izbore, nakon kojih će se, znatno, lakše implementirati svi dogovori. Nije čudna pojava, u odnosu dvije stranke, da treba vremena da se naprave dogovori, ali kad se napravi bude na čvrstim temeljima.

* Gde je „zapelo“ kod formiranja skupštinske većine u Tutinu?

– Još uvijek traju pregovori oko tačaka programskog djelovanja u Tutinu. U koaliciji između naših stranaka važna je suština. Mi u vlast ne ulazimo pro forme, već da građani imaju benefite od našeg učešća u vlasti, ali i da očuvamo sve principe našeg političkog djelovanja.

izvor: danas.rs

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave