20.7 C
Tutin
Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKNovi Pazar: Antikorupcijske odluke samo na papiru

Novi Pazar: Antikorupcijske odluke samo na papiru

Gradska uprava Novog Pazara na papiru ima usvojene sve antikorupcijske odluke, međutim analiza javno dostupnih podataka i dostavljenih informacija pokazuje da se one nedovoljno ili uopšte ne primenjuju, pokazuje danas predstavljena analiza rada ove lokalne samouprave.

Analiza pod nazivom “Lokalni institucionalni barometar – koliko je efektivan rad Gradske uprave Novi Pazar” otkrila je da poslednjih nekoliko godina nije bilo nijednog slučaja unutrašnjeg uzbunjivanja, kršenja Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera ili zaposlenih, pa čak nijedne pritužbe građana na rad lokalnih organa.

Autor ove analize, novinar Nikola Kočović rekao je da antikorupcijski mehanizmi Gradske uprave Novog Pazara zapravo nisu ni testirani.

“Najveći problem je što svi ti dokumenti postoje samo na papiru. Frapantni su podaci da se recimo do sada Komisiji za žalbe građana za sedam godina postojanja niko nije žalio. Takođe, za sedam godina nismo imali nijedno kršenje Kodeksa ponašanja funkcionera i zaposlenih u Gradskoj upravi Novog Pazara”, rekao je Kočović.

On je pokasnio da to ne znači da je ova Gradska uprava idealna, već da građani nisu dovoljno informisani o svojim pravima žalbe, ohrabreni ili zainteresovani da utiču na njen rad.

“Odgovornost je na svima nama, medijima i građanima, ali najviše na Gradskoj upravi, jer dokumenta koja imaju nisu na pravi način promovisali i predstavili građanima. Nisu im jasno predočili na koji način mogu da ostvare svoja prava”, rekao je Kočović.

Ova analiza pokazuje da zaposleni ne prijavljuju nepravilnosti u radu lokalne samouprave ili nepropisno ponašanje funkcionera, strahujući od odmazde ili gubitka posla, obeshrabreni neefikasnom pravnom zaštitom.

Šef kabineta gradonačelnika Novog Pazara Besar Hadžić kaže da Grad postupa samo po zahtevima, jer tako zakoni predviđaju, tako da nije njihova krivica što do sada nije bilo nikakvih pritužbi.

On je rekao da su građanima na raspolaganju svi mehanizmi koji su potrebni za rešavanje njihovih problema, u zavisnosti od materije o kojoj se radi.

“Grad sa gradonačelnikom i svim službenicima stoji na raspolaganju građanima. Mi kao Gradska uprava dajemo maksimum, a uvek može da se radi bolje. Sve ono što je predviđeno ustavom, zakonima i podzakonskim aktima mi smo usvojili na Gradskom veću i Skupštini grada. Na građanima je da konzumiraju sve to“, rekao je Hadžić.

Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbije rekla je da je ovo istraživanje pokazalo da u ovoj lokalnoj samoupravi itekako ima problema.

“Novi Pazar je najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji, što znači da na sajtu ima objavljena gotova sva dokumenta koja mi posmatramo. Međutim, kada malo zađemo iza te transparentnosti, kada uđemo u efektivnost i odgovornost, itekako ima problema. Rezultati istraživanja pokazuju znake za uzbunu, pre svih samoj Gradskoj upravi, koja bi trebalo da je već godinama unazad pokušala sama da utvrdi zbog građani nemaju poverenja u nju”, smatra Đorđević.

Preporuke Gradskoj upravi Novog Pazara

Potrebno je:

  • analizirati poslove i kadrovske potrebe u skladu sa dobijenim rezultatima;
  • raspisati konkurse i zaposliti nove kadrove kako bi bila popunjena upražnjena sistematizovana radna mesta;
  • uraditi Plan integriteta u trećem ciklusu;
  • raspisati konkurs, a potom i izabrati nove članove Lokalnog antikorupcijskog foruma;
  • formirati registar sukoba interesa;
  • osmisliti akciju, strategiju ili sprovesti kampanju kojom će se građani informisati o svojim pravima i mogućnostima da učestvuju u odlučivanju lokalne samouprave;
  • informisati građane o načinima na koje mogu uložiti pritužbe na
  • postupanje organa Gradske uprave i ohrabriti ih da to čine;
  • edukovati zaposlene o pravima u postupcima unutrašnjeg uzbunjivanja i ohrabriti ih da ukazuju na sve nepravilnosti u radu lokalne samouprave;
  • uspostaviti praksu da se javno objavljuju sve odluke nadležnih tela koja će postupati u predmetima sukoba interesa, kršenja Etičkog kodeksa funkcionera, Pravilnika o ponašanju službenika i nameštenika, kao i unutrašnjeg uzbunjivanja

Institucionalni barometar predstavlja pionirski pokušaj koalicije prEUgovor da prati merljive efekte reformi u procesu evropskih integracija Republike Srbije na terenu, sa fokusom na poglavljima 23 i 24.

Nakon tri analize rada nezavisnih institucija na nacionalnom nivou, u Lokalnom institucionalnom barometru analizirano je šest institucija na nižim nivoima vlasti širom zemlje, a među njima je i efektivnost rada Gradske uprave u Novom Pazaru.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Centar za primenjene evropske studije, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

izvor: freemedia

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave