13.5 C
Tutin
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
spot_img
PočetnaISLAMMuftija Dudić se susreo sa egipatskim muftijom Allamom

Muftija Dudić se susreo sa egipatskim muftijom Allamom

U četvrtak, 08.06.2023., predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom koju su činili muftije i direktori ustanova IZ-e, se susreo u ambasadi Arapske Republike Egipat u Beogradu, sa glavnim muftijom Egipta, nj. e. Ševki Allamom (Shawki Allam) koji boravi u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji.

Muftija Dudić je upoznao goste sa stanjem muslimana u Sandžaku i Srbiji, te razvojnim putem Islamske zajednice, sa posebnim akcentom od 1993. godine do danas, kada je osnovan Mešihat Sandžaka. Usporedivši tadašnje i današnje stanje, Muftija je kazao da su u Novom Pazaru tada zatekli 17 džamija, dok danas ima više od 70, te goste upoznao sa osnivanjem ustanova Medrese, Škole Kur'ana Časnog, Fakulteta, Univerziteta, predškolskih ustanova Reuda, Centrom za humanitarni rad Hajrat i Media centrom, kao i objedinjavanjem Islamske zajednice koje se desilo 2007. godine kada su formirana četiri muftijstva: sandzačko, preševsko, beogradsko i novosadsko.

Muftija Dudić je upoznao Muftiju Alama sa namjerom da se u Beogradu gradi Islamski centar, te od njega zatražio pomoć i podršku na tom putu, dodavši da aktuelna vlast u Beogradu ima razumijevanja za potrebe muslimana u Srbiji, te da na putu rješavanja istih zajedno djeluju, što nije bio slučaj sa vlastima u ranijem periodu, među kojima su i one koje su proizvele i podržale cijepanje Islamske zajednice i podjelu muslimana u Srbiji. Muftija je zaključio da su zahtjevi muslimana prema državi Srbiji ona koja su Ustavom garantirana, pravo na jednakost, tj. da Islamska zajednica i svi njeni dijelovi budu tretirani kao Srpska pravoslavna crkva i njene ustanove.

Muftija dr. Rešad ef. Plojović je kao svrsenik prve generacije Medrese GAzi Isa-beg i prvi svršenik Al-Azhara iz Srbije, u ime studenata svršenika Unievrziteta Al-Azhar sa prostora Sandžaka i Srbije, uputio riječi zahvale Muftiji Alamu, naglasivsi da ona predstavlja priznanje i podršku muslimanima, ali i dokazuje zainteresovanost za njihovo stanje u Republici Srbiji.

Glavni egipatski muftija se zahvalio muftiji Dudiću na susretu, izrazivši zadovoljstvo onim što je vidio i čuo tokom sastanka, te iskazao spremnost da u skorije vrijeme posjeti Novi Pazar i lično se uvjeri u sve kapacitete kojima Islamska zajednica raspolaže.

Ambasador Egipta u Beogradu g. Basel Salah je iskazao zadovoljstvo zbog susreta, te podvukao da je na raspolaganju muslimanima i Islamskoj zajednici u Srbiji u potpunosti.

U delegaciji su, pored muftije Dudića, bili: muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović, muftija preševski Ragmi ef. Mustafa, predsjednik Sabora dr. Enver ef. Gicić, direktor Medrese hfz. Adnan ef. Dupljak, direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić, dr. Enver ef. Omerović, direktor Media centra Salahudin Fetić i Ibrahim ef. Ahmeti. predsjednik Medzlisa IZ-e Presevo.

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave