23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAMinistar Edin Đerlek u zvaničnoj posjeti Državi Eritreji

Ministar Edin Đerlek u zvaničnoj posjeti Državi Eritreji

Edin Djerlek naslovna

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Državi Eritreji, gdje je danas u glavnom gradu ove države Asmari razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Osmanom Saleh Mohamedom o bilateralnim odnosima i unapređenju sveobuhvatne saradnje.

Ministar Đerlek istakao je da je ovo prva zvanična posjeta Eritreji od uspostavljanja diplomatskih odnosa i izrazio zadovoljstvo što predstavlja prvog srpskog zvaničnika koji je učinio značajan korak za unapređenje dijaloga i saradnje dveju zemalja. Srbija je, kako je ocijenio, opredijeljena da sa ovom tradicionalno prijateljskom zemljom, njeguje i unapređuje odnose, utemeljene na zajedničkim vrijednostima koje su zastupale članice Pokreta nesvrstanih zemalja.

On je podsjetio i na posjetu šefa eritrejske diplomatije Srbiji tokom obilježavanja 60 godina od Prve sjednice pokreta nesvrstanih, ukazujući na potrebu intenziviranja i uspostavljanja kontinuiteta političkog dijaloga i saradnje u cilju obostranih interesa.

Imajući u vidu da je potpisan Memorandum o razumijevanju između ministarstava spoljnih poslova, Đerlek je ocijenio da postoji potencijal za daljim jačanjem svih vidova bilateralne saradnje, posebno u oblasti trgovine, poljoprivrede i rudarstva. Iznio je i uvjerenje da trgovinska razmjena može dostići zadovoljavajući nivo, s obzirom na privredne mogućnosti dvije zemlje.

Šef diplomatije Eritreje naveo je da naše dvije države i naroda imaju historijske veze i dijele slične vrijednosti, poručujući da će Država Eritreja nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i njene interese na međunarodnom planu.

Ministar Đerlek zahvalio se na dosljednoj podršci Države Eritreje spoljnopolitičkim prioritetima Srbije iznijevši očekivanje da će se ta podrška i ubuduće nastaviti.

Autor fotografija: Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj – Miloš Perić
izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave