23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOKonstituisana Skupština Srbije - deo poslanika položio zakletvu u sali, a deo...

Konstituisana Skupština Srbije – deo poslanika položio zakletvu u sali, a deo u skupštinskom holu

U Skupštini Srbije intoniranjem himne počela konstitutivna sednica. Konstituisana Skupština Srbije, pošto je verifikaciona komisija potvrdila mandat za svih 250 poslanika. Deo poslanika položio zakletvu, dok je deo poslanika napustio salu. Početak sednice obeležilo negodovanje, pištaljke i transparenti kandidata za poslanike sa liste Srbija protiv nasilja, ali i parole sa galerije iz redova Srbija ne sme da stane.

Konstitutivna sednica Narodne skupštine počela danas u 10 časova. Početak obeležile pištaljke, zvižduci, transparenti i aplauzi. Ubrzo nakon početka određena pauza.

Na dnevnom redu, kao prva tačka, je potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika.

Novi saziv parlamenta biće konstituisan potvrđivanjem najmanje dve trećine poslaničkih mandata.

Takođe, na dnevnom redu su i izbor predsednika parlamenta, izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji poslanik Stojan Radenović, a njemu će u radu pomagati po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata, kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

Nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata, narodni poslanici polažu zakletvu čiji tekst glasi: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!”

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, utvrđuje se na predlog predsednika parlamenta.

Parlament treba da odluči i o utvrđivanju sastava stalnih parlamentarnih delegacija za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih multilateralnih parlamentarnih institucija i organizacija.

U Narodnoj skupštini treba da se formiraju i poslaničke grupe, a jednu može činiti najmanje pet narodnih poslanika.

Konstituisanjem skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Na izborima 17. decembra učestvovalo je 18 izbornih lista, a u poslaničke mandate osvojilo je njih 10.

izvor: RTS

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave