21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOJovanović: Od početka godine vazduh u Novom Pazaru prekomerno zagađen 26 dana

Jovanović: Od početka godine vazduh u Novom Pazaru prekomerno zagađen 26 dana

Vazduh u Novom Pazaru je od početka ove godine 26 dana bio prekomerno zagađen suspendovanim PM10 česticama, a do 10.februara najverovatnije će biti prekoračen zakonski limit za celu godinu, rekao je danas osnivač Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović.

Prema zakonu, tokom kalendarske godine vazduh ne bi smeo da bude prekomerno zagađen tim česticama duže od 35 dana i da premašuje dozvoljenih 50 mikrograma.

Jovanović je radiju Sto plus rekao da je situacija i dalje alarmantna kada je u pitanju prisustvo PM2,5 čestica u vazduhu, te da je Novi Pazar i tu vrlo često na liderskoj poziciji.

„Koncentracije tih čestica se već danima kreću preko sto mikrograma po kubnom metru, a pre mesec i po dana vrednosti su dostizale i preko 200, što je alarmantno i nedopustivo. Situacija je urgentna i zabrinjavajuća ali o tome ne treba da razmišljaju građani već institucije i oni koji vode grad“, rekao je Jovanović.

Dodao je da ukoliko se već sada zna da će za desetak dana biti prekoračen godišnji nivo zagađenja vazduha, potrebno je već od marta urgentno rešavati taj problem.

Od početka ovog meseca do danas vazduh u Novom Pazaru bio je prihvatljivog kvaliteta samo četiri dana.

Prema podacima specijalizovanog sajta xEco, srednja vrednost PM10 čestica je u poslednja 24 sata iznosila 94 mikrograma po kubnom metru, dok je vrednost PM2,5 čestica bila veća od 80.

radiostoplus

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave