18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOFakultet za islamske studije iz Novog Pazara uzeo učešće na sastanku o...

Fakultet za islamske studije iz Novog Pazara uzeo učešće na sastanku o reformskim procesima u visokom obrazovanju u IZ

Fakultet za islamske studije je uzeo učešće na prvom radnom sastanku povodom planiranih reformi viskog obrazovanja u IZ koji je odrzan 31. 1. 2024 godine u Sarajevu u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ BiH.

Sastanku su prisustvovali Reis-ul-ulema, njegov zamjenik, dekani i prodekani Fakulteta, muftije i profesori. Na početku, skupu se obratio Reis-ul-ulema, koji je, između ostalog, rekao: “Danas otvaramo ciklus razgovora o izazovima sa kojima se suočava visoko obrazovanje, te je nuzžo naznačiti okvirne teme o kojima treba razgovarati ovom prilikom.”
Tematska izlaganja su imali sarajevski muftija dr. Nedžad Grabus, tuzlanski muftija dr. Vahid Fazlović i zenički muftija hfz.dr. Mevludin Dazdarević. O planiranim reformskim procesima govorili su i prof. Nedim Begović i dr. Ekrem Tucaković. Potom su se obratili dekani i prodekani fakulteta sa kraćim izvještajima trenutačnog presjeka stanja na njihovim fakultetima.

Dekan FIS- a dr. Enver Omerović u svom uvodnom obraćanju poselamio je učesnike skupa na čelu sa Reis-ul-ulemom i zahvalio na prilici da zajedno razgovaramo o visokom obrazovanju u IZ- i i zahtjevima i izazovima pred kojima se ono nalazi, te spremnosti FIS- a da dadne puni doprinos na tom putu kroz adekvatno učešće.

Dr. Mustafa Fetić je prezentovao detaljan izvještaj o razvojnom putu, organizaciji i strukturi FIS- a, postojećim odsjecima, prohodnosti i uspješnosti studenata tokom studija, te upošljenosti svršenika našeg Fakulteta nakon okončanja studija.

Direktor Uprave za obrazovanje dr. Dževad Hodžić je učesnike upoznao o planu i dinamici budućih sastanaka, koji će u kontinuitetu biti organizirani na temu visokog obrazovanja u IZ. Na kraju skupa prisutnima se obratio prof. dr. Hilmo Neimarlija, iznoseći korisne smjernice o načinu i metodoligiji planiranih reformi.

Skup je protekao u pozitivnoj bratskoj atmosferi uz obećavajuce rezultate.

izvor: FIS

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave