24.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAIzvještaj Stejt departmenta o Srbiji - Antimuslimansko raspoloženje, murali ratnim zločincima, širenje...

Izvještaj Stejt departmenta o Srbiji – Antimuslimansko raspoloženje, murali ratnim zločincima, širenje mržnje

Stejt Department naslovna

Američki Stejt department objavio je Međunarodni izvještaj o vjerskim slobodama za 2022. godinu, koji donosi sveobuhvatnu procjenu uslova za slobodu vjeroispovesti u 199 zemalja.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju istaknuto da su se širom zemlje pojavili izrazi antimuslimanskog raspoloženja, kao što su ispisivanje grafita i murala koji veličaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i upotreba pežorativnog jezika za opisivanje etničkih Albanaca.

Primećeno je da su nacionalističke grupe koristile društvene mreže za širenje antimuslimanskih i antimigrantskih poruka.

Navedeno je i da su predstavnici nekoliko vjerskih grupa ukazali da su vlasti u Srbiji nastavile da favorizuju Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u odnosu na druge vjerske grupe.

Vlada je odobrila sredstva za završetak pravoslavnog vjerskog objekta, ali slična izdvajanja nije namijenila drugim vjerskim grupama, navedeno je u tekstu.

izvor: sandzakpress.net

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave