21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDIJASPORABivši komandant Armije RBiH Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratne zločine

Bivši komandant Armije RBiH Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratne zločine

Foto: I. L./Klix.ba

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu oslobađajuću presudu Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije RBiH, koji se teretio za ratni zločin protiv civila.

Tužilaštvo sada ima pravo žalbe, a konačan ishod će dati drugostepena presuda.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije RBiH i Vojske RS, kao komandant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, kako je navedeno, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći.

Kako se navodi, u napadu izvršenom 3. juna više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvero učenika ranjeno. U druga dva napada je ranjen četverogodišnji dječak i još jedan civil.

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je ustvrdio da je Tužilaštvo dokazalo “da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu”.

Drekovićev branilac Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja riječi odbrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Vijeće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

“Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice”, kazao je general Dreković.

Suđenje Drekoviću je započelo u martu 2019. godine.

Izvor: klix.ba

 

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave