20.7 C
Tutin
Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKDr. Pramenković: Vjerujem da se sa ovim kapacitetima može uraditi mnogo

Dr. Pramenković: Vjerujem da se sa ovim kapacitetima može uraditi mnogo

izvor: free media

Misala Pramenkovic BNV

“Od izuzetnog značaja je da se ženama ne ograničava mogućnost rada i doprinosa kroz angažman u društvu po rodnoj osnovi, već da se cijeni kvalitet, stručnost i produktivnost. Obaveza nas koji vodimo Vijeće je da to radimo odgovorno, u interesu cijelog bošnjačkog korpusa i očekujem rezultate na tom polju. Opozicija je korektivni faktor koja, također, može biti konstruktivna i objektivna ili destruktivna i subjektivna”, rekla je u intervjuu za portal Free media predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković.

Pramenkovićeva je doktor Islamskih nauka, a kao profesorica angažovana je na Fakultetu za islamske studije i u medresi “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Šira javnost upoznala je kao prvu narodnu poslanicu pod hidžabom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Politički je angažovana kroz Stranku pravde i pomirenja (SPP), gde je zamrzla članstvo nakon imenovanja za predsjednicu BNV-a, kao nosilac liste ove partije.

Free media: Prošlo je više od mjesec dana kako ste imenovani za novu predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Kako Vam za početak izgleda rad u ovom nacionalnom organu?

Pramenković: Protekli period u Vijeću mogu okarakterisati sa jedne strane, kao upoznavanje sa načinom rada i funkcioniranjem Vijeća, a sa druge strane, bilo je intenzivnih  aktivnosti u pogledu posjeta Vijeću od brojnih delegacija, kao i to da smo imali priliku prisustvovati kulturnim manifestacijama, ali i sami organizirati program u povodu obilježavanja određenih datuma.

Usame-Misala-Pramenkovic-768x432
Pramenkovićeva sa predsednikom SPP Usamom Zukorlićem foto SPP

Free media: Čemu ćete dati poseban akcenat tokom predstojećeg četvorogodišnjeg mandata?

Pramenković: Djelokrug rada Vijeća je veoma širok i podrazumijeva afirmaciju identitetskih odrednica kroz obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma, ali i u pogledu ostvarenja prava Bošnjaka u Republici Srbiji na svim nivoima. Poseban izazov nam predstavlja obrazovanje na bosanskom jeziku, gdje je potrebno dodatno uložiti napore na unapređenju kvaliteta nastave.

Free media: Šta su po Vama prioritetni problemi i goruća pitanja bošnjačke zajednice?

Pramenković: Bošnjački narod dijeli potrebe i probleme svih građana u zemlji u pogledu ekonomske stabilnosti, bolje infrastrukture, jake privrede, novih radnih mjesta i ostalo. Sa druge strane, manjinski narodi su dodatno pod pritiskom da sačuvaju svoj identitet u punini i kao važan činilac u društvu budu prepoznati po onome što ih čini posebnim. Pitanje učešća pripadnika manjinskih naroda u državnim institucijama i organima, proporcionalno njihovom broju u određenom mjestu, je od suštinskog značaja u procesu dosljedne implementacije zakonskih okvira.

Misala Pramenkovic BNV
Pramenkovićeva tokom prvog obraćanja vijećnicima BNV

Free media: Javnost u Srbiji Vas je upoznala kao prvu narodnu poslanicu sa hidžabom u Narodnoj skupštini. Tada ste govorili da ćete posebnu pažnju obratiti na prava žena i djece. Da li i kako sa ove pozicije u BNV možete da utičete na poboljšanje prava Bošnjakinja?

Pramenković: Nastojim da iz svake aktivnosti i djelovanja, posebno javne funkcije, izvučem ono sto je konstruktivno i korisno. Mislim da sam angažman žene u društvu, kroz različite uloge, na neki način pomaže i hrabri druge žene da i one uzmu aktivnije učešće. Svako od nas, muškarac i žena, ima obavezu da savjesno i odgovorno radi i postupa za dobrobit društva i tada smo, zapravo, od pomoći sebi, porodici i široj društvenoj zajednici. Od izuzetnog je značaja da se ženama ne ograničava mogućnost rada i doprinosa kroz angažman u društvu po rodnoj osnovi, već da se cijeni kvalitet, stručnost i produktivnost.

Free media: Tokom kampanje ste govorili da je BNV potrebno potpuno depolitizovati i predati ga ljudima koji dobro rade svoj posao i koji su najbolji u različitim oblastima. Da li danas vjerujete da ćete uspeti u toj nameri?

Pramenković: Vjerujem da će Vijeće raditi punim kapacitetom i da će projekti koje ćemo realizirati biti najbolji pokazatelj našeg uspjeha u toj misiji. Očekujemo formiranje odbora u Vijeću koji će nositi projekte i aktivnosti iz četiri ključne  oblasti.

Misala Pramenkovic BNV
Pramenkovićeva na okruglom stolu “Kakvo nam Bošnjačko nacionalno vijeće treba”

Free media: Na jednom od skupova Bošnjaci, koji dolaze iz različitih branši, zaključili su da im treba slobodan, jak, transparentan, kvalitetan i depolitizovan nacionalni organ, koji će biti mjesto susreta svih bošnjačkih politika, intelektualaca i nevladinih aktivista. Da li smatrate da ćete uspeti da otvorite vrata BNV za sve bošnjačke intelektualce?

Pramenković: Vrata Bošnjačkog nacionalnog vijeća su otvorena svim Bošnjakinjama i Bošnjacima, ali koliko god je jako Vijeće potrebno Bošnjacima, isto tako, i Vijeće treba pomoć i podršku Bošnjaka, kako bismo saradnjom, na individualnom ali i institucionalnom planu, odgovorili zahtjevima i potrebama koje se nameću.

Free media: Da li ste zadovoljni kako su se do sada realizovale nadležnosti BNV, obrazovanje na bosanskom jeziku, kultura, informisanja i službena upotrebe jezika i pisma? Šta ćete konkretno tu promeniti i poboljšati?

Pramenković: Vijeće je, do sada, dosta uradilo u ove četiri oblasti. Neki procesi su započeti, neki su u poodmakloj fazi, a neke tek treba pokrenuti. Vjerujem da se sa ovim kapacitetima može uraditi mnogo.

Misala-Pramenkovic-tribina
Pramenkovićeva na tribini liste “Jedinstveno za slobodno vijeće”

Free media: Ovdašnja javnost sa pažnjom prati funkcionisanje novog saziva BNV, nastalog na osnovu Sporazuma o formiranju programske vjećine. Opozicija smatra da ova koalicija neće dugo trajati, a šta Vi mislite o tome? Kako za sada funkcionišete?

Pramenković: Obaveza nas koji vodimo Vijeće je da to radimo odgovorno, u interesu cijelog bošnjačkog korpusa i očekujem rezultate na tom polju, a opozicija je korektivni faktor koja, također, može biti konstruktivna i objektivna ili destruktivna i subjektivna.

Izvor: Free Media

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave