24.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKDr. Pramenković: Bošnjaci na izazove moraju odgovoriti samopoštovanjem

Dr. Pramenković: Bošnjaci na izazove moraju odgovoriti samopoštovanjem

Za Bošnjake jedan od najznačajnijih blagdana je 11. maj, Dan bošnjačke zastava. Poziva na zajedništvo jer se jedino tako može raditi na boljitku, prosperitetu, ostvarivanju i afirmaciji individualnih i kolektivnih prava u Sandžaku i Republici Srbiji, kaže predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća nakon tradicionalnog podizanja zastave na jarbol uz intoniranje himne.

Ukoliko zajedno stanemo ispod ovog bajraka imat ćemo zakon i zaštitu i uživat ćemo u njegovom hladu. Samo zajedno možemo čvrsto držati i visoko podići ovaj bajrak jer bajrak kakav je sandžački ne zaslužuje da se drži nisko, kaže dr. Misala Pramenković predsjednica BNV.

Bošnjaci i Bošnjakinje trebaju razvijati svijest o nacionalnim vrijednostima ne zaboravljajući historiju.

Bošnjaci na svoju tegobnu historiju koja je obojena pokušajima asimilacije, nipodaštavanja, negiranja, moraju odgovoriti sviješću o sebi, samopoštovanjem, samopouzdanjem, dostojanstvom, cijeneći ono što mi zapravo jesmo.

Najveći izazov u savremenim trendovima  globalizacije je sačuvati identitet s čim se najviše susreću Bošnjaci u dijaspori.

U obavezi smo da insitucionalno i pojedinačno radimo na tom polju kako bismo i njima olakšali da svoje identitete, i nacionalni i kulturni, i vjerski i jezički, uspiju očuvati u mnoštvu drugih različitosti.

Podsjeća da Bošnjaci ovaj 11. maj dočekuju u svjetlu tragedija ističući da zajednički treba popraviti ambijent u kojem živimo.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave