7.8 C
Tutin
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOBNV zabrinuto stanjem na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru

BNV zabrinuto stanjem na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru

Obavještenje za javnost povodom saopćenja sindikata “Nezavisnost” o stanju na DUNP

Državni univerzitet u Novom Pazaru predstavlja veoma značajnu obrazovnu instituciju, za Novi Pazar, Sandžak i širi region, koja omogućava svršenicima srednjih škola nastavak školovanja, bez uvećanih troškova studiranja, sa kvalitetom znanja kakav nude i drugi udaljeniji državni univerziteti.

Potreba i interes DUNP, nastavnika, studenata, njihovih porodica, akademske zajednice jeste da Univerzitet napreduje i jača svoje kapacitete, kako bi postao respektabilna obrazovna institucija na državnom i međunarodnom nivou.

Bošnjačkom nacionalnom vijeću, najvišem predstavničkom organu Bošnjaka u Republici Srbiji, se obratio sindikat “Nezavisnost” Državnog univerziteta u Novom Pazaru saopćenjem, koje je dostupno javnosti, u kom se stanje na Univerzitetu opisuje dramatično lošim, usljed donošenja niza mjera koje se ne primjenjuju ni na jednom drugom državnom univerzitetu u zemlji, kao i donošenjem protivzakonitih propisa i akata, što je rezultiralo odlaskom velikog broja kvalitetnih profesora, zbog čega je proces akreditovanja pojedinih departmana ugrožen. U saopćenju stoji i da se članovi Sindikata na različite načine diskriminišu, uznemiravaju i kažnjavaju postupcima koji se vode od strane tijela koja su protivpravno formirana.

Rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća je ovom saopćenju i aktuelnim dešavanjima na Univerzitetu pristupilo sa posebnom pažnjom i zatražen je sastanak sa rektoricom prof. dr. Zanom Dolićanin za ponedjeljak, 26. 02. 2024. godine. Dobijen je odgovor da, zbog ranije zakazanih službenih obaveza, rektorica neće biti na Univerzitetu u predloženom terminu te da predlažu da delegaciju Vijeća prime prorektori Marković i Šumarac, uz molbu da Vijeće navede sastav delegacije i teme o kojima bi se razgovaralo. U novom obraćanju rektoratu DUNP-a, Vijeće je ponudilo dva termina održavanja sastanka (srijeda, 28. 02. ili četvrtak, 29. 02. 2024. godine) i zatražilo da se rukovodstvo Vijeća, predvođeno predsjednicom dr. Misalom Pramenković, sastane sa rektoricom prof. dr. Zanom Dolićanin i rukovodstvom Državnog univerziteta.

Rukovodstvo Vijeća je predložilo da teme za razgovor budu oblasti od nacionalnog značaja za Bošnjake u nastavi na DUNP i dopis GSPR “Nezavisnost” o stanju na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Nažalost, Vijeće nije dobilo odgovor na ponuđene termine za sastanak.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost zbog aktuelnog stanja na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, kao i zbog činjenice da od strane rukovodstva DUNP, na čelu sa rektoricom prof. dr. Zanom Dolićanin, nije bilo volje da se sastanak održi i razgovara o ovim važnim temama. Vijeće očekuje od rukovodstva DUNP i rektorice prof. dr. Zane Dolićanin da, umjesto prepiske saopćenjima, pozovu svoje nastavnike, predavače i asistente i razgovorom riješe aktuelne probleme, jer se očekuje da visokoškolska institucija, kao što je DUNP, bude primjer u poštivanju prava nastavnika, studenata i svih zaposlenih.

Također se očekuje da DUNP uloži sve svoje kapacitete kako bi se svi studijski programi na Univerzitetu akreditovali.

Vijeće zahtijeva od DUNP otvaranje novih studijskih programa od nacionalnog interesa za Bošnjake u Republici Srbiji, da se predmet Bosanski jezik i bošnjačka književnost uvede kroz sve studijske programe, kao i da se, u okviru postojećih, uvedu predmeti sa sadržajima iz bošnjačke kulture.

Vijeće se nada brzom rješavanju svih spornih pitanja na Državnom univerzitetu na dobrobit studenata, nastavnika, akademske i šire društvene zajednice.

izvor: BNV

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave