32.5 C
Tutin
Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAZukorlić: Sigurnost Bošnjaka ugrožena dok su na slobodi policajci iz Priboja koji...

Zukorlić: Sigurnost Bošnjaka ugrožena dok su na slobodi policajci iz Priboja koji pozivaju na genocid

O presudi Višeg tužilaštva u Užicu i o tome šta se desilo u slučaju 12 policajaca u Priboju koji su na slavlju pozivali na nove genocide nad Bošnjacima pitao je narodni poslanik Usame Zukorlić u Skupštini Srbije. Odbačena je krivična prijava protiv muškarca koji je na Božić pozivao na pucanje u džamije, a 12 graničnih policajaca i dalje obavljaju svoje dužnosti na prijelazima na Jabuci, Uvcu, Gostunu.

Predsjednik Stranke pravde i pomrienja, narodni poslanik Usame Zukorlić u Skupštini Srbije traži odgovor od MUP-a i Ministarstva pravde zašto je tužilac u Užicu Veljko Lazić odbacio krivičnu prijavu protiv Nikole Damjanovića zbog izazivanja vjerske i nacionalne netrpeljivosti u Priboju.

– Kada je pjevajući praznične pjesme modifikovao tekst u kojem je ubacio “Pucajte u džamije”. Navodno, krivična prijava je odbačena jer su svjedoci prisutni na terenu svjedočili da on to nije pjevao i jer se na snimku koji je dostupan na internetu kojeg svi možete pogledati tražeći formulaciju “Božić je, pucaj u džamije”, onaj koji to izgovara drži telefon u ruci i ne može se utvrditi da je isti to izgovorio.

Sve to posebno, kaže Zukorlić, potresa Bošnjake u ovoj državi.

– Iz razloga što je ovakva odluka donesena na dan dženaze rahmetli ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću. I sve to imamo nakon što je u Priboju prošle godine početkom januara 12 policajaca pjevalo pjesmu na veselju u kojem su pozivali da se vrše zločini nad sandžačkim Bošnjacima riječima “Oj Pazaru novi Vukovaru, Oj Sjenice, nova Srebrenice”

MUP i Ministarstvo Pravde također pita:

– Šta je učinjeno s 12 policajaca? Imam informaciju da oni i dalje rade, da se viđaju na graničnim prijelazima Jabuka, Gostun, Uvac, da su na službi.

Podsjeća da je snimak veselja gdje je 12 policijskih službenika a na kojem se poziva na nove zločine organizovao policajac, a na Fejsbuk postavio također policajac.

– To je bio čin fašizma. Ako se antibošnjački i antimuslimanski fašizam bude tolerisao u službenim redovima ove države može doći do sistemskog kršenja prava građana. Sigurnost i sloboda Bošnjaka u ovoj državi je ugrožena dok god tih 12 policajaca budu na slobodi.

Inače, ovo je prvo Zukorlićevo obraćanje u Skupštini nakon stravičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu, te je izrazio saučešće porodicama i duboku potresenost.

izvor: SANA

 

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave