22.7 C
Tutin
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAZukorlić: Radimo na 15 velikih projekata i nastavljamo jače politikom progresa

Zukorlić: Radimo na 15 velikih projekata i nastavljamo jače politikom progresa

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića, u prisustvu članova Izvršnog odbora, održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate SPP-a u posljednja tri mjeseca, te se osvrnuo na aktualna političkih dešavanja.

Zukorlić istakao da je Ministarstvo za ravnomjerni regionalni razvoj odobrilo 31 projekat na teritoriji Republike Srbije od kojih devet projekata dolazi na teritoriji gdje djeluje SPP.

– Čišćenje jezera Gazivode odnosno Ribarićkoga jezera. Mi znamo da je to jezero od velike turističke važnosti za Sandžak za narod u Pazaru, u Tutinu, ali nažalost imam ekološku katastrofu jer se tamo taloži velika količina smeća i ugrožava život i ljudi i životinja i biljaka. Drugi veoma važan projekat koji ćemo raditi jeste asfaltiranje puta pored naselja Nikića potok kod Sjenice. Taj put je veoma važan zato što ta dionica koja će da se radi, ona ide u pravcu sela Rasna kod Sjenice, i perspektivi se taj put nastavlja ka selu Baćica u Tutinu i spaja opštine Sjenicu i Tutin. Sljedeći projekat koji ću spomenuti tiče se grada Novog Pazara. Mi sa pozicija koje obnašamo kao Stranka pravde i pomirenja ne pravimo političku diskriminaciju kad je u pitanju raspodjela projekata, da bi to na koncu bila šteta građanima. Ko god drži vlast u Novom Pazaru, ako postoje problemi, a mi možemo da doprinesemo se problemi riješe, mi ćemo da doprinesemo i zato ćemo graditi prihvatilište za pse i mačke u Novom Pazaru, da se da ne bi čitali nove vijesti o tome kako su psi lutalice izujedali trudnicu, kako su ugrožena djeca koja idu u škole zbog velikog broja pasa lutalica koji su nezbrinuti u Novom Pazaru. To isto važi i za opštinu Tutin, i ako Stranka pravde i pomirenja nije na vlasti, kroz Ministarstvo koje vodi naš zamjenik predsjednika, radićemo Petu fazu izgradnje zgrada opštine u Tutinu. To je predzavršna faza, nakon što se bude završila ta faza ostaje još opremanje, namještaj, osposobljavanje zgrade koja će biti na usluzi građanima Tutina. U toj zgradi će biti smještene brojne ustanove, javna preduzeća i druge važne ustanove. Također, radićemo na vodosnabdijevanju određenih naselja u Sandžaku koja usu ugrožena, koja nemaju osnovne životne potrebe, kao što su Hodžića mahala i Fekovića brdo u Sjenici i naselje Ravne u Prijepolju. Također radićemo i na rekonstrukciji glavne ulice u starom Priboju, koja prolazi pored Hasan-agine džamije je i gdje se nalaze važni vakufi i tradicija Bošnjaka u Priboju. Nakon što smo odradili modernizaciju opštinske uprave u Sjenici, radićemo i modernizaciju opštinske uprave u Novoj Varoši.

Sjenica gradi toplanu i zelenu pijacu

Zukorlić kazao da se SPP drugih pozicija realizira značajan broj važnih projekata.

– U Sjenici uskoro počinje izgradnja toplane na bio masu i računa se prema projektu da će do kraja godine biti gotova. Također, u Sjenici gradimo jednu od najmodernijih osnovih škola. Projekat je u završnoj fazi, trenutno se rade unutrašnji radovi i radi se na izgradnji bazena i sportske hale. Ovim projektom se izmješta stara škola sa područja gdje je nekada bila Sjenička tvrđava, time su se stvorili uslovi za pokretanje inicijative za obnovu stare Sjeničke tvrđave.

U Sjenici će se graditi i moderna zelena gradska pijaca, vrijednost projekta je 1.500.000 eura.

Tu nije kraj kada je riječ o projektima koji će se realizirati u Sjenici, kaže Zukorlić, ističući da su Međunarodna banka za obnovu i razvoj i Francuska agencija za obnovu i razvoj odobrila opštini Sjenica ulaganje u putnu infrastrukturu u iznosu od 2.400.000 dolara.

Inicijativa za konverziju aerodroma Dubinje

Zukorlić ekskluzivno otkrio, da je dobio pismo namjere o investiranju u izgradnju aerodroma u Sjenici, od jedne inostrane kompanije. Ova kompanija je ponudila projekat konverzije vojnog aerodroma Dubinje u civilni aerodrom.

– Ja sam ponudu proslijedio nadležnima u Vladi Republike Srbije i ona će ići na ocjenjivanje. Ukoliko ova ponuda prođe, mi smo obezbijedili investitora za aerodrom u Sjenici. Ukoliko se desi da ponuda ne zadovoljava kriterijume koje ima Vlada, mi kao stranka ćemo nastaviti sa lobiranjem investitora za aerodrom u Sjenici. Dokument nije javne prirode, tako da vam detalje ne mogu iznijeti.

Zukorlić podsjetio da je zalaganjem SPP-a položen kamen temeljac za početak izgradnje Kliničko-bolničkog centra.

Kazao da se osvrtati na Facebook pisanja, jer je SPP radi na realizaciji 15 projekata, te da SPP  stranka projekata i stranka rezultata.

O sredstvima za Altun-alem džamiju – Koliko god budu davali biće malo sa obzirom na ono koliko su propustili

Zukorlić istakao da je SPP-a sa pozicije savjetnika u Ministarstvu kulturu uspio da obezbijedi određene finansije i za rekonstrukciju Altun-alem džamije i starog mekteba.

– Predsjednik Vučić je ranije najavio investiranje u obnovu Altun-alem džamija, ta sredstva koja su predviđena neće biti dovoljna i biće potrebno još sredstava i mi kao stranka radimo na njihovom obezbjeđivanju. Podržavamo to je što je Ministarstvo za turizam i omladinu obezbijedilo ozbiljna sredstva, ali treba još više uložiti u muslimansku kulturnu baštinu. Podsjećamo da je ona zapostavljana više od 15 godina i Gradska vlast koju je obnašao i dotični ministar, u zadnjih 15 godina nije jedan euro uložila u bošnjačko- muslimansku kulturnu baštinu, jedan jedini euro nije otišao u zadnjih deceniju i po ni za jednu džamiju na primjer u Novom Pazaru, da ne kažem šire, sa  pozicija koje su oni obnašali, tako koliko god budu davali biće malo sa obzirom na ono koliko su propustili u svom mandatu.

Nećemo dozvoliti SDP-u da odlučuje u Islamskoj zajednici

Zukorlić zabrinut što se Gradska vlast u Novom Pazaru za posljednih godinu dana zadužila četiri miliona eura, te da javnosti poznato visina javnog duga grada Novog Pazara.

Poručio da će SPP okupiti sve opozicione snage u Novom Pazaru kako bi stali na kraj “kriminalnoj organizaciji” koja porobljava građane.

– Misle da ako su nešto dali Islamskoj zajednici, da se mogu tamo da se nešto pitaju. Da dođe dan, znate kako bi organizirali Islamsku zajednicu? U vakufskim lokalima bi bile kocakrnice, a da zaposliš u Medresi ili Reudi, morao bi ideš u neki “Babov” lokal da poneseš 7.000 eura. Nikad to doći neće! Zato što ćemo se mi suprostaviti tome.

O istupanju Fehratovića – Koalicija sa SDA nije pravi razlog

Na novinarsko pitanje da prokomentariše istupanje Jahje Fehratovića iz SPP-a, Zukorlić kazao da njegovi navodi za istupanje nisu tačni, te da je Fehratović glasao na Glavnom odboru za koaliciju sa SDA strankom.

– Žao mi je što je prof. Jahja Fehratović istupio iz SPP-a. Razlog koji je naveo: “Koalicija sa SDA”, nije tačan. Zašto? Zato što je prof. Jahja zajedno sa mnom i drugima učestvovao u pisanju Sporazuma između SPP-a i SDA i glasao ZA koaliciju na predsjedničkom kolegiju i na Glavnom odboru stranke. Nije stvarni razlog koalicija sa SDA zbog nezadovoljstva. Mali broj informacija ima u javnosti vezano za tu temu, pa je lahko da se spekuliše i da se u javnost iznose razne teze i zaključci. Prof. Jahja postao je prilično neaktivan u organima u posljednjih godinu dana. Neka neko uloži napor i istraži i volio bih da vidim informaciju da je neko napustio političku stranku, udario na političku stranku, a da je ta stranka izdala saopštenje i rekla: “O obom čovjeku nemojte ništa ružno da kažete – govorite sve najljepše. Mi smo Stranka pravde i pomirenja. Smatramo da je prof. Jahja pogriješio, nije trebao napuštati stranu, ali bez obzira mi kao SPP nastavljamo aktivno ka postizanju još većih rezultata. To njegovo napuštanje samo nam je razlog da još više zbijemo svoje safove, još aktivnije radimo na promociji stranke. Jedan pojedinac ne može da ugrozi projekat. Mi smo ostali bez rahmetli Muftije, osnivača i lidera stranke pa smo nastavili sa progresom, a da nešto neki drugi pojedinac može da ugrozi”, istakao je Zukorlić.

Potrebno više vremena za stabilizaciju prilika u Tutinu

Odgovorio na pitanje vezano za koliaciju sa SDA u Tutinu.

“Kada je u pitanju Tutin, on je jako specifičan po mnogo aspekata. Jako je kompleksna situacija u Tutinu. Postoji konfrontacija između aktivista naše stranke i aktivista SDA. Mnogo je teško te ljude koji 30 godina vode međusobnu borbu dovesti za isti sto. Dodatno situaciju komplikuje to što smo mi u fazi izbora novog odbora u Tutinu. S druge strane, naše glasačko tijelo očekuje krupne projekte i stvari od te koalicije, ne pristaje na bezuslovnu koaliciju, bez da se neke krupne stvari prihvate i odrade za građane Tutina. Međutim, doprinijeli smo da se bar u nekoj mjeri relaksiraju odnosi pa i ovim našim odnosom da SPP nastavi finansiranje izgradnje opštine pa je taj odnos uticao i da neki opozicioni mediji u Tutinu dobiju finansije od opštine Tutin – što ranije nije bio slučaj. Kao stranka djelujemo da se spuste tenzije i ja se nadam da će te stvari prije ili kasnije da se srede i da će se stvoriti jedna pozitivna klima za jedno normalno i stabilno funkcionisanje u opštini Tutin”, istakao je Zukorlić.

U Novom Pazaru gradit će se Kliničko-bolnički centar

Zukorlić riješio i dilemu oko Kliničko-bolničkog centra.

“To je pitanje koje je zaista bilo u žiži javnosti. Jedni su govorili da nema ništa od Kliničkog centra, drugi kažu da će biti Kliničkog centra. Čuli smo predsjednika Vučića kako kaže: “Da, gradićemo Kliničko-bolnički centar”, pa onda izađe državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, inače njegov funkcioner u stranci Mirsad Đerlek i kaže: “Nema ništa od kliničkog centra”, a ustvari sve je to igra riječi. Kako? Evo da pokušam ja da objasnim i razriješim dilemu. Postoje tri stepena u organizovanje te ustanove. Prvo je Zdravstveni centar – bolnica i Dom zdravlja u okviru njega. Onda ide kao stepen više Kliničko-bolnički centar, a onda je stepen više Klinički centar. E to su zabune. Kažu da neće biti Kliničkog centra – neće jer će biti Kliničko-bolničkog centra. Da li sada radi na rekonstrukciji Zdravstvenog centra? Da, radi se, da bi se stvorili uslovi da se on prekonvertuje u KBC, po uzoru na Niš. Dakle, u Nišu nije Klinički, već Kliničko-bolnički centar. Dakle, sve što smo čuli u javnosti maltene je tačno, samo se pravila konfuzija”, istakao je Zukorlić.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave