18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaISLAMZavršena predramazanska savjetovanja

Završena predramazanska savjetovanja

Završena predramazanska savjetovanja

Shodno odluci sa posljednje sjednice Mešihata, u periodu od 13. do 16. marta 2023. godine održana su četiri područna predramazanska savjetovanja za imame Islamske zajednice u Srbiji.

U ponedjeljak 13. marta savjetovanje je upriličeno u Novom Pazaru za imame ovog medžlisa, kojem su prisustvovali zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Rešad-ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević, glavni imam i predsjednik Novopazarskog medžlisa te preko 60 imama.

U utorak 14. marta savjetovanje je održano u Sjenici za imame sa prostora Medžlisa Sjenica i Medžlisa Tutin, a prisutnim imamima su se obratili predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, zamjenik predsjednika mutija dr. Plojović, muftija sandžački hfz. Kujević, muftija novosadski hfz. Nedžad-ef. Hasanović, kao i glavni imami i predsjednici pomenutih medžlisa.

U srijedu 15. marta predramazansko savjetovanje za imame Limske doline: Priboja, Prijepolja, Brodareva i Nove Varoši upriličeno je u Prijepolju, na kojem su učešće uzeli predsjednik Mešihata muftija Dudić, zamjenik predsjednika, muftija sandžački i novosadski, te glavni imami pomenutih medžlisa.

U četvrtak 16. marta završno predramazansko savjetovanje za imame Muftijstva beogradskog i novosadskog održano je u prostorijama Muftijstva i Medžlisa IZ-e Novi Sad, a prisutnim imamima su se obratili zamjenik predsjednika Mešihata muftija beogradski dr. Plojović i muftija novosadski hfz. Hasanović.

Na savjetovanjima su, nakon izlaganja čelnika Islamske zajednice, imali priliku da se u formi prijedloga i sugestija obrate i prisutni imami, tako da je zaključeno da su ovakvi skupovi na terenu nešto što je veoma korisno i potrebno imamima, te trebaju postati redovna praksa u budućnosti. Zaključeno je da se u ovaj Ramazan ulazi bez posebnih restriktivnih mjera koje su uslijed korona virusa bile na snazi protekla tri Ramazana, što je razlog da se i sve preventivne mjere koje je Islamska zajednica donijela tim povodom stavljaju van funkcije, kao što je skraćivanje teravije na osam rekata, održavanje skupova, iftara itd.

Shodno prijedlogu sa predramazanskih savjetovanja u Sarajevu i zaključka Rijaseta IZ-e u BiH da se teravija namaz klanja 20 rekata, Vjersko-prosvjetna služba Mešihata IZ-e u Srbiji je u Uputsvu za Ramazan upućenom medžlisima kao jednu od odluka navela i da će se na prostoru Islamske zajednice u Srbiji klanjati 20 rekata, što je bila vjekovna tradicija ovog podneblja prije pojave korona virusa, utemeljena na sunnetu Allahovog Poslanika a.s. i praksi prvih generacija.

Posebno je stavljen akcenat na: humanitarno djelovanje tokom Ramazana i učešće u aktivnostima CHR Hajrat, rad sa mladima, jačanje institucionalne svijesti i jedinstva među muslimanima, te objašnjavanju nužnosti podrške i jačanja Bejtu-l-mala Islamske zajednice kroz izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra u ovaj fond, što je praksa Resulullaha, tj. izvorni propis.

Također, istaknuta je potreba promocije i upoznavanja džematlija i šire javnosti sa rezultatima postojanja fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice na vjerskom, obrazovnom, a posebno humanitarnom polju, jer se iz ovog fonda održava rad sedam vakufskih kuhinja, obezbjeđuju stipendije za učenike, studente i jetime, pomoć za bolesne i ugrožene itd.

izvor: mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave