22.7 C
Tutin
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKAVisoka delegacija SPP u okviru procesa međupartijskog dijaloga u Briselu

Visoka delegacija SPP u okviru procesa međupartijskog dijaloga u Briselu

SPP delegacija

Zvanična delegacija Narodne skupštine Srbije u posjeti je Evropskom parlamentu u Briselu, u okviru procesa međupartijskog dijaloga.

U dvadesetočlanoj delegaciji su i potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Usame Zukorlić kao i narodni poslanik poslaničkog kluba “Za pomirenje”, Zaim Redžepović.

Posjeta je organizovana od strane europarlamentaraca Matjaža Nemeca i Alesandre Moreti, slijedom prethodne runde razgovora o unapređenju rada Narodne skupštine Republike Srbije koja je održana u januaru ove godine i u njoj je učestvovala većina poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Potpredsjednik Skupštine Zukorlić je govorio o političkim ciljevima poslaničkog kluba “Za pomirenje”, u oblasti podizanja stepena prava nacionalnih zajednica i u oblasti ravnomjernog regionalnog razvoja. Istakao je da klub snažno podržava eurointegracije.

Zukorlić je istakao da dolazi iz kulturno-historijske regije Sandžaka koja se prostire na teritoriju Srbije i Crne Gore, a kulturno-historijski je vezana za Bosnu i Hercegovinu.

Zukorlić je također istakao da Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati, imaju slične osjećaje i potrebe. Imaju rodbinu sa svih strana granica i sanjaju da dođe dan se odnosi među državama Zapadnog Balkana urede kao države Evropske unije. Koncept euroregiona je je koncept koji može osnažiti ekonomski regione Srbije.

Delegaciji se obratio i Zaim Redžepović koji je govorio o učešću Bošnjaka u Vladi Republike Srbije, sa ciljem dovršenja velikih infrastrukturnih projekata. Istakao je da se zalažemo za uređenu zemlju za koju se trebaju zalagati i građani u Srbiji, ali razumijevanje treba imati i Evropska unija.

Delegacija će boraviti u Briselu do 8. marta.

(SPP)

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave