15.2 C
Tutin
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOU Novom Pazaru uhapšeno osam osoba zbog lažnih diploma

U Novom Pazaru uhapšeno osam osoba zbog lažnih diploma

Policija je uhapsila osam osoba zbog sumnje da su malverzacijama omogućile dobijanje diploma srednje stručne spreme u okviru Srednje škole “Nikola Tesla” u Novom Pazaru.

Uhapšeni su J. A. (1986), odgovorna osoba “Centra za obrazovanje i stručno osposobljavanje” DOO Jagodina, B. D. (1974) odgovorna osoba Srednje škole “Nikola Tesla” iz Novog Pazara, kao i A. D. (1971) faktički odgovorna osoba navedene škole zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem, saopštio je MUP.

Zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, takođe, uhapšen je I. S. (1952), odgovorna osoba Srednje škole “Nikola Tesla” iz Novog Pazara, dok se S. A. (1983), M. A. (1986), A. Đ. (1985) i S. P. (1992) terete za krivično delo falsifikovanje isprave.

MUP dodaje i da će za isto krivično delo krivična prijava, u redovnom postupku biti podneta protiv pedesetpetogodišnje i dvadesetsedmogodišnje ženske osobe.

Sumnja se da je J. A. 2021. i 2022. godine, korišćenjem dugogodišnjeg poslovnog i prijateljskog odnosa, osumnjičenima B. D. i A. D. obećala upis novih učenika u Srednju školu “Nikola Tesla” iz Novog Pazara, da posreduju kod I. S. da učenici S. A, M. A, A. Đ, S. P, kao i dve ženske osobe starosti 55 i 27 godina, bez ispunjavanja uslova propisanih zakonom, steknu diplomu srednje stručne spreme, obrazovnog profila medicinska sestra-tehničar i medicinska sestra-vaspitač.

I. S. je, kako se sumnja, po nalogu B. D. i A. D. svojim potpisom overavao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome za navedene učenike, iako je znao da ne ispunjavaju uslove propisane zakonom, na koji način im je pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme.

S. A., M. A., A. Đ.,S.P., kao i još dve osobe starosti 55 i 27 godina su, kako se sumnja, tako nabavljene diplome imali nameru da upotrebe, iako su znali da ih nisu stekli na zakonit način.

Osumnjičenima J. A, B. D, A. D. i I. S. je određeno zadržavanje do 48 časova. Uz krivičnu prijavu, biće privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će S. A., M. A., A. Đ. i S. P., uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Aksiju hapšenja sproveli su pripadnic iMUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Izvor: radiostoplus / sandzakpress

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave