15.2 C
Tutin
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKSvjetski dan slobode medija – novinarska profesija u sve težem položaju, novinarke...

Svjetski dan slobode medija – novinarska profesija u sve težem položaju, novinarke najugroženije

Svjetski Dan slobode medija, 3. maj, obelježava se danas širom svijeta uz ocenu da su novinarska profesija, mediji i medijski radnici u sve težem položaju. Udruženje novinara Srbije upozorava da je broj prijetnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021. Sindikat novinara Srbije (SINOS) ukazuje da su novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, te da čak 90 odsto njih ima plate manje od proseka.

Sloboda medija jedno je od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Na objavljenom svetskom Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2023. godinu, Srbija zauzima 91. mesto, što u odnosu na prošlogodišnji plasman predstavlja pad od 12 mjesta.

Na ovaj dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom svijeta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Brojne organizacije ukazale su na probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u kojima rade.

“Imamo uobičajene napade na slobodu štampe – fizički napad, ubistvo, napade tokom pokrivanja protesta. Prema podacima iz prošle godine, broj ubistava novinara porastao je za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Postoje i novi problemi, na primjer u vezi sa onlajn uznemiravanjem novinara. Naši podaci pokazuju da je 73 odsto novinara koje smo intervjuisali za ovo istraživanje reklo da su trpjeli onlajn uznemiravanje”, kaže Giljermo Kanela de Soza Godoi iz Uneska.

UNS: Broj prijetnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021.

Udruženje novinara Srbije navelo je u svom proglasu povodom Svetskog dana slobode medija da će godinu između obeležavanja dva Dana slobode medija  novinari u Srbiji pamtiti po gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik Opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora.

Kako se ističe, na prijetnje i sve češće napade posebno su ranjive novinarke.

“One su izložene stigmatizaciji, seksističkom govoru mržnje, trolovanju, seksualnom i rodno zasnovanom nasilju, pa čak i ubistvu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je čak 73 odsto novinarki tokom svog rada doživjelo onlajn prijetnje, zlostavljanje i uznemiravanje, kao i da nikada ovoliko novinarki nije bilo u pritvoru kao što je to slučaj danas.

izvor: RTS

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave