18.4 C
Tutin
Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKASPP organizirala iftar u Tutinu. Zukorlić: Tutin očekuju velike promjene u narednom...

SPP organizirala iftar u Tutinu. Zukorlić: Tutin očekuju velike promjene u narednom periodu 

Spp iftar

Zahvaljujući poznatim tutinskim humanitarcima i dobrotvorima, Ljutviji Balkanu, inače potpredsjedniku SPP-a i predsjedniku Odbora za dijasporu ove stranke, kao i odborniku SPP-a u lokalnom parlamentu, Jašaru Baliću, večeras je u tutinskom restoranu „Autotehna“ upriličen iftar za nekoliko stotina gostiju iz političkog, vjerskog, društvenog i kulturnog života.  

Iftaru je prisustvovala delegacija Stranke pravde i pomirenja na čelu sa predsjednikom te stranke i potpredsjednikom Narodne skupštine Usamom Zukorlićem, predsjednik SPP-a u Crnoj Gori, Seid Hadžić sa saradnicima, ministar zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog prof. dr. Rejhan Kurtović, potpredsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Mustafa Fetić i Edin Numanović, delegacija Mešihata na čelu sa muftijom sandžačkim hfz. Abdurrahman ef. Kujevićem kao i brojni drugi gosti.

U ime domaćina prisutne je poselamio ispred Povjereništva SPP-a u Tutinu, Smail Alić, zahvalivši se gostima koji su se odazvali njihovom pozivu, posebno donatorima Ljutviji Balkanu i Jašaru Baliću.

“Ovakve iftare na kojima oduvijek promovišemo zajedništvo i slogu započeo je naš rahmeti muftija Zukorlić, i mi želimo da tim putem nastavimo, dok god ima ijedan od nas koji tu ideju nosi u svom srcu”, naglasio je Alić.

Nakon toga prisutnima se obratio državni sekretar prof. dr. Rejhan Kurtović, istakavši da nas Ramazan uči da njegujemo ideju ujedinjenja, ispravnog puta, dostojanstva i tradicije, čemu nas je decenijama učio i rahmetli akademik Muamer Zukorlić, a tutinski odbor SPP-a upravo je u svim ovim turbulentnim vremenima bio simbol pravde i pravednosti na tom putu.

Večeras želim da istaknem dvije stvari koje su za naš narod veoma važne, a to su građenje državnog jedinstva i prosperiteta Sandžaka, u čemu je uostalom i sav smisao potpisanog sporazuma sa vladajućom strankom u državi. Iza nas su započeti i realizovani veliki projekti, ispred nas je još mnogo posla na novim projektima koji nas očekuju“, rekao je Kurtović.

On je dodao i da SPP nedvosmisleno želi apsolutno jednistvo Islamske zajednice, koja mora biti i ostati jaka i stabilna vodilja svima nama, i nijedan politički subjekat se na bilo koji način ne smije miješati u unutrašnje stvari IZ.

„Također, ne smijemo zaboraviti još jedan važan amanet rahmetli muftije, a to je ideja bošnjačkog jedinstva. SPP je najbolji primjer kako se to jedinstvo inicira i sprovodi na djelu“, zaključio je Kurtović.

Ministar zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj u Vladi Srbije Edin Đerlek predstavio je prisutnima ono čime se bavi ovo ministarstvo, ističući važnost dva osnovna temelja na kojima počiva djelovanje SPP-a, a to su jačanje međuljudskih odnosa i konkretni rezultati na terenu.

SPP će otvoriti stranku za mlade, talentovane, uspješne i ambiciozne pojedince koji žele da aktivno učestvuju u građenju svoje budućnosti. Ovakva okupljanja uvijek su dobra prilika da se podsjetimo koliko nam je važno jedinstvo i sloga”, podvukao je Đerlek.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, koji je istakao da je SPP stranka koja je postala prepoznatljiva i po tome što je iz iskušenja koje su je snalazile svih ovih godina uvijek izlazila sve jača, a poruke sa večerašnjeg iftara u Tutinu najbolje svjedoče tome.

Već danima me pitaju na skoro svim mjestima i u svim prilikama šta će biti sa Tutinom, hoće li biti koalicije i nove vlasti u ovoj opštini. Večeras želim svima da poručim. I centrala i tutinski odbor su saglasni u jednom, a to je da se u vlast u Tutinu ulazi samo pod određenim principima. Ako želimo da dužimo amanet i u Tutinu, onda on mora počivati na realnim i zdravim osnovama. Imamo usmjenu saglasnost ljudi koji pregovaraju u ime SDA Sandžaka o novoj vlasti u Tutinu da će se, ako Bog da, 6. novembra ove godine, na godišnjicu preseljenja na ahiret našeg lidera, rahmetli muftije, održati skup sjećanja, čime će biti ublažena sramota nanijeta tutincima zbog neproglašavanja dana žalosti nakon smrti jednog od najvećih Bošnjaka u novijoj historiji. Takođe, želim da tutinci znaju i to, da će stav dogovoren prilikom formiranja BNV-a, a koji se tiče jedinstva Islamske zajednice i principa na kojima je postigut sa centalom SDA Sandžaka, važiti i u Tutinu. Zato, večeras želim da podijelim sa vama važnu vijest, a to je da Tutin vrlo brzo očekuju korjenite promjene na svim poljima“, istakao je Zukorlić.

On je na kraju obraćanja priustnima prenio i selame od predsjednika Mešihata, muftije dr. Mevlud ef. Dudića, koji je imao želju da bude gost na večerašnjem iftaru ali je bio srpiječen ranije najavljenim obavezama.

Svoje obraćanje Zukorlić je završio apelom na sve muslimane da u zadnjoj trećini mubarek Ramazana svoje obaveze u vidu zekata i sadekatu-l-fitra izvrše uplatom u Islamskoj zajednici u Srbiji.

Na kraju, u ime Ženske mreže SPP-a, poklon umjetničku sliku sa portretom rahmetli akademika muftije Muamera ef. Zukorlića, predsjedniku SPP-a, ispred opštinskog odbora u Tutinu je uručila Samra Selmović, predsjednica Izvršnog odbora Ženske mreže Tutin.

 

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave