32.5 C
Tutin
Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKASPP organizirala iftar u Sjenici

SPP organizirala iftar u Sjenici

Stranka pravde i pomirenja u Sjenici upriličila je iftar u restoranu Vesna za predstavnike političkog, vjerskog, društvenog i kulturnog života.

Iftaru je prisustvovala delegacija Stranke pravde i pomirenja na čelu sa predsjednikom te stranke i potpredsjednikom Narodne skupštine Usamom Zukorlićem, ministar zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjiska prava i društveni dijaglog prof. dr. Rejhan Kurtović, potpredsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Mustafa Fetić i Edin Numanović kao i brojni drugi.

U ime domaćina prisutne je poselamio predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić, zahvalivši se gostima koji su se odazvali njihovom pozivu. Posebno se zahvalio čovjeku koji je donirao iftar, a koji je želio da ostane anoniman.

Nakon toga prisutnima se obratio državni sekretar prof. dr. Rejhan Kurtović, ističući da su ljudi iz Stranke pravde i pomirenja dio muftijinog pokreta, dio jedne velike porodice i neko ko će nastaviti da baštini ideje koje je utemeljio rahmetli akademik Muamer Zukorlić.

„Hvala vam što ste i ove godine došli na iftar koji organizira Stranka pravde i pomirenja. Prošle godine smo isto u periodu Ramazana, pravili jedan veliki stranački iftar i sa tom tradicijom i dalje nastavljamo. Ovo je svakako dobar povod da se zajednički okupimo, da se vidimo, da se prisjetimo onih koji nisu sa nama kao što je naš lider akademik Muamer Zukorlić, i da nastavimo praksu koju je on započeo još kada je bio muftija, organizirajući Festivale islama tj. zajedničke iftare. Mi tu tradiciju nastavljamo, mi nastavljamo ono čemu nas je učio naš mentor, naš profesor, naš lider i predsjednik Stranke pravde i pomirenja.“

Minsitar zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj u Vladi Srbije Edin Đerlek predstavio je prisutnima ono čime se bavi ovo ministarstvo, ističući da su kroz rad ministarstva za ravnomjerni regionalni razvoj angažovali ljude iz svih sandžačkih gradova ali Beograda i širom Srbije.

„Vjerovatno se pitate šta je to čime se bavi ministar u Vladi, pogotovo naš ministar koga imamo posle toliko godina i ono što želim da podijelim sa vama jeste da smo zadužili jedan veoma važan ali itekako kompleksan resor, a to je resor ravnomjernog regionalnog razvoja. Tim poslom se niko nije bavio godina u Srbiji i evo mi smo sada u prilici da se bavimo tim ozbiljnim i teškim poslom. Zašto kažem ozbiljnim i teškim? Zato što samo Beograd i Vojvodina doprinose dvije trećine BDPa ukupnog razvoja Srbije i rasta. Region istočne i zapadne Srbije su devastirani i ono što želim da znate jeste da nije najteža situacija u Sandžaku iako je mnogo teško u svim sandžačkim opštinama. Od 19 devastiranih opština, njih 16 je devastirano u istočnoj i južnoj Srbiji, to je ono što treba da znamo, da je situacija teška i u ostatku Srbije, ne samo kod nas. Ono što želim da podijelim sa vama jeste da smo u rekordnom roku dobili budžet, da smo u rekordnom roku formirali kabinet i da smo angažovali ljude iz svih sandžačkih gradova, ljude iz Sjenice, Tutina, Novog Pazara, Prijepolja, Priboja ali isto tako i ljude iz Beograda i širom Srbije. Svi su oni kvalifikovani, kompetentni da obnašaju veoma važne i odgovorne poslove u Minsitarstvu za ravnomjerni regionalni razvoj.“

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić.

„Sjenica je bila bajraktar ove ideje, Sjenica je jedina prepoznala muftijinu rahmetli ideju dok je on bio živ i tu titulu Sjenici nikada niko ne može oduzeti jer su Sjeničaci bili prvi i prepoznali, dok su drugi čekali i kasnili. Mi ako Bog da ćemo praviti jako ozbiljne rezultate. Kao što vidite između dva iftara smo sačuvali vlast u Sjenici kada su svi udarili na nas, a onda ne samo sačuvali u Sjenici, nego ušli u vlast u Prijepolje, pa evo sad nas zovu i u Tutin. Pa dobili po prvi put ministarstvo u Vladi Republike Srbije, pa ne samo ministarstvo, nego i vašeg državnog sekretara prof. dr. Rejhana Kurtovića koji duži najznačajniji sektor za ljudska i manjinska prava u tom ministarstvu. Pa ne samo to nego smo dobili i Bošnjačko nacionalno vijeće na čelu sa prof. dr. Misalom Pramenković i sa nama su potpredsjednici prof. dr. Mustafa Fetić i Edin Numanović. Pokazali smo da smo ozbiljnim koracima nastavili naprijed. Braćo i sestre, nama su u fokusu projekti, nisu nama dovoljne funkcije ako preko tih funkcija ne budemo donijeli dobro našem narodu. Zato moja velika podrška našem predsjedniku Munibu Mujagiću, da nastavi sa svim projektima koje radi.“

Na kraju je dovu proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sjenica Berin ef. Ljajić.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave