21 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaPOLITIKASPP izražava duboko saučešće porodicama stradalih u osnovnoj školi na Vračaru

SPP izražava duboko saučešće porodicama stradalih u osnovnoj školi na Vračaru

U ovom teškom trenutku, SPP izražava duboko saučešće porodicama i građanima naše države povodom tragedije koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u centru Beograda, gdje je ubijeno osmoro djece, čuvar škole, a nekoliko njih povrijeđeno. Vjerovalo smo da se takve slike viđaju samo na dalekom Zapadu, a postale su i dio naše realnosti.

Stojimo na raspolaganju za svaki vid podrške i pomoći, te oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i naglašavamo da pod hitno sistem mora uraditi sve da naše društvo bude bezbjedno.

Glavni cilj je prevencija. Mi moramo da prekinemo nasilje i da budemo sigurni da se neće ponoviti. Mnogi stavljaju akcenat na kaznu, ali uloga nas roditelja, nastavnika i pedagoških stručnjaka je da podučimo djecu kako da rješavaju konfliktne situacije. Izazov je djecu odgojiti da vršnjačko nasilje nije opcija.

Roditelji bi trebalo da budu saradnici i da budu svjesni i strpljivi, razumijevajući da školske ustanove ne mogu probleme prevazići preko noći, dok školske uprave imaju odgovornost za iskorjenjivanje aktuelnog vršnjačkog nasilja.

Uticaj medija je, također, jedan od najvećih problema današnjice. Smatramo da isti moraju izmijeniti svoje programske šeme, te da se u tim medijskim programima ne smiju promovirati izvšioci krivičnih djela kao “uzori” i “autoriteti” u društvu.

Još jednom izražavamo saučešće porodicama stradalih, u nadi da se nikada više nikome ne ponovi!

Povrijeđenima želimo brz oporavak.

izvor: spp.rs

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave