26.2 C
Tutin
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOSavjet ljekara za tople dane

Savjet ljekara za tople dane

Tropski talasi stigli i u Srbiju. Iz kuće izlaze samo oni koji moraju, a tako će biti i tokom vikenda. U nedjelju će temperatura dostići i 37 stepen.

Kako vremenske prilike utiču na hronične bolesnike, ali i na zdrave osobe, te kako se trebamo hraniti i odijevati, pojašnjava doktor Selma Bihorac.

“Nama je potreban jedan period od sedam do 10 dana da bi se naš organizam potpuno adaptirao na visoke temperature. što podrazumijeva jedno kratkotrajno izlaganje od dva do tri sata tokom dana i to naravno ne u periodu od 10 do 17 časova, već kada su te temperature niže ili u ranim jutarnjim satima ili nakon 17 časova, kada se preporučuju te fizičke aktivnosti ili obaveze koje građani moraju da sprovedu. Nakon te adaptacije od 10 dana možemo da kažemo, da bi mogli duže da se izlažu suncu, odnosno da budu na otvornom prostoru”, naglasila je Bihorac.

Djecu treba oblačiti u pamučnu laganu odjeću, treba im davati što više tečnosti, jer imaju tendenciju da brže dehidriraju od odraslih.

“Najbolje je uzimati po nekoliko gutljaja na 15 minuta ili pola sata, kako bi mi bili sigurni da smo uneli onoliko tečnosti koliko smo izgubili tokom ovih toplih dana, kada imamo i povećanu vlažnost vazduha, zatim i jale znojenje. Dovoljan unos tečnosti u vidu vode ili ceđenih sokova, a izbegavati gazirana i alkoholna pića, kao i kofein”, zaključila je doktorka.

Ljekari savjetuju da se klima uređaji mogu  koristiti, ali ispravno. Ne treba praviti veliku temperaturnu razliku, a filtere održavati čistim.

izvor: SANA

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave