7.8 C
Tutin
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOPredsjednica BNV dr. Pramenković na promociji X toma Rječnika bosanskog jezika autora...

Predsjednica BNV dr. Pramenković na promociji X toma Rječnika bosanskog jezika autora akademika Dževada Jahića

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković, u čijoj delegaciji je bio i šef Kabineta predsjednice Semir Madžgalj, prisustvovala promociji X toma Rječnika bosanskog jezika autora akademika Dževada Jahića u povodu obilježavanja Dana maternjeg jezika u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Promocija je realizovana u Bošnjačkom institutu “Fondacija Adila Zulfikarpašića”, a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

Na promociji je učešće uzela i predsjednica Vijeća dr. Misala Pramenković, te u svom obraćanju govorila o pitanju odnosa Bošnjaka prema kapitalnim projektima i odnosa prema ljudima koji rade na tako važnim projektima.

“Nepojmljivo je i nedopustivo za nas, kao Bošnjake u sveukupnom bošnjačkom korpusu, da se za ovakve projekte iznalaze materijalna sredstva i čeka se na to, a ovo su projekti koji su na ravni vakufa, trajnoga dobra. Zaista, ono što akademik Jahić i ostali rade jeste vakuf, a na nama je da se utrkujemo ko će više dati doprinosa i učešća u tim trajnim dobrima. Ne treba mi, usljed brojnih pokušaja negiranja Bosne, bosanskoga jezika i nas Bošnjaka, da posebno odgovaramo na te besmislene pokušaje negiranja, već ovakvim projektima pokažemo ko smo mi i šta smo mi.”

Predsjednica BNV dr. Pramenković zaključila je da je ovaj projekat doprinos cijeloj naučnoj javnosti i svima onima koji na bosanskom jeziku sanjaju, razmišljaju i govore.

Bošnjačko nacionalno vijeće je finansijski podržalo izradu ovog, za Bošnjake značajnog, višetomnog rječnika.

BNV

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave