23.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaSANDŽAKOtvoreno pismo Vladi Republike Srbije povodom ubistva Bošnjaka u Priboju

Otvoreno pismo Vladi Republike Srbije povodom ubistva Bošnjaka u Priboju

OTVORENO PISMO

Poštovani,

Ponovo imamo jako tešku ulogu obavijestiti Vas i od Vas zatražiti što hitriju reakciju, obzirom da je sinoć u Priboju, u lokalnom ugostiteljskom objektu, nakon kraće svađe, pripadnik Policijskih jedinica, koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, Igor Avramović (28) brutalno i svirepo pretukao i usmrtio sugrađanina Ervina Ćelahmetovića (35).

Iako još uvijek nemamo detalje događaja, u sredini kakva je pribojska, pogotovo nakon nerijetkih fašističkih izliva prema muslimanima Bošnjacima koji u tom gradu žive, ovakav događaj zasigurno mora biti ispraćen sa vrha države, kako ne bi došlo do dodatne eskalacije i narušavanja međuetničkih odnosa te dodatnog ugrožavanja bošnjačke nacionalne zajednice u toj opštini.

Još uvijek nemamo epilog suđenja na fašističke izlive iz januara prošle godine kada je grupa mladića u centru Priboja pjevala fašističke stihove „Božić je, pucaj u džamije“ što je dijeljeno na profilima na društvenim mrežama i od strane policijskih službenika u tom gradu, kao i na par dana prije održano slavlje policijskih službenika uz fašističke stihove “oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice…” koji govore i pozivaju na ubijanje Bošnjaka, te veličaju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Uprkos namjenskom dolasku predsjednika države u Priboj, obećanjima da će policajci adekvatno biti sankcionirani, te informacijama da su pokrenuti disciplinski postupci protiv njih 12, epiloge sudskih postupaka još uvijek nemamo, već se isti još uvijek, prema našim informacijama, nalaze u predistražnom postupku.

Takvo ponašanje tužilačkih i pravosudnih organa dodatno daje vjetar u leđa počiniocima, pogotovo policijskim službenicima, da mogu bez konsekvenci širiti fašističke naume, sijati strah, gdje sada već imamo smrtni ishod.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vas, kao predsjednicu Vlade, i sve ministre, da što prije posjetite opštinu Priboj, te da pored sastanaka i razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti, nadležnog tužilaštva, suda i policijske uprave, obavezno razgovarate sa predstavnicima vjerskih zajednica, političkim subjektima i nevladinim organizacijama, pogotovo onima sa bošnjačkim prefiskom, i nadasve porodicom stradalog Ćelahmetovića.

Izostanak reakcije državnog vrha zasigurno bi poslao negativnu poruku i isto tako uticao na dalji razvoj situacije i opstanak stanovništva u ovom gradu, pogotovo kada su Bošnjaci muslimani u pitanju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja

Usame Zukorlić

izvor: SPP

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave