32.5 C
Tutin
Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
PočetnaDRUŠTVOOtvorena Međunarodna konferencija „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“

Otvorena Međunarodna konferencija „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Liga muslimanskog svijeta (Rabita), 12.02.2024. godine, organizirali su Međunarodnu konferenciju pod nazivom “Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot”.

Konferencija okuplja predsjednike i članove parlamenata, vjerske lidere, predstavnike civilnog društva, članove akademske zajednice i druge stručnjake iz velikog broja država kako bi se uključili u dijalog i zajednički definirali ključne mjere za izgradnju pravednijih i kohezivnijih društava.

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Zvizdić kazao je da svjedočimo vremenu koji će donijeti brojne promjene i izazove na svjetskom planu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić dodijelila je orden “Ključ Grada Sarajeva” generalnom sekretaru Rabite dr. Muhamedu el Isi u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku Gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović poručio je da su bratstvo i dijalog među vjernicima i mir među vjerama jedna od naših primarnih briga.

Na konferenciji jedan od posebnih gostiju je i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Sarajevo je idealno mjesto za ovakvu vrstu susreta, jer je protkano različitostima, kazao je on.

„Sarajevo je i ovoga puta pokazalo svoju širokogrudost i veličinu, gdje smo imali prilike da prisustvujemo otvaranju, a u ostatku dana i konferenciji u organizaciji Parlamentarne skupštine BiH, gdje su se okupili predstavnici parlamenata iz okruženja i vjerski lideri svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, gdje je bilo i gdje će biti govora o toleranciji, suživotu i miru. Od izuzetnog je značaja da se to održava ovdje u glavnom gradu BiH. Posebno treba istaći da je Svjetska muslimanska liga podržala ovaj projekat. Već nekoliko godina unazad Rabita radi na projektu mira i tolerancije. To je ono što nas nebeske religije i uče i meni je čast i zadovoljstvo da sam sa svojim saradnicima danas prisutan na ovoj vrlo značajnoj konferenciji, jer izuzev života ništa vrijednije nema od mira. Na ovom smo svijetu stvoreni različitima i natjecat ćemo se u činjenju dobrih djela. Uspjeli su i uspjet će samo oni koji ovaj svijet dožive kao arenu za činjenje dobrih djela i politika Mešihata IZ-e u Srbiji jeste da podižemo generacije koje će voljeti, a neće mrziti; generacije graditelja, a ne rušitelja. Ponosni smo na ono što smo radili u prethodnom periodu, ali i ono što sada činimo”, istakao je muftija Dudić.

Učesnici konferencije, njih oko 400, naglasili su da su teme suživota i mira važnije nego ikad u današnjem svijetu punom globalnih prijetnji i izazova. Akcentirali su da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama neophodan za suživot i mir i da su, kao predstavnici građana, parlamenti posvećeni jačanju zakonskih okvira koji vode otvorenijim i inkluzivnijim društvima, kao i to da je poštivanje vjerskih i kulturnih različitosti način da se ojača međusobni dijalog i razumijevanje.

mesihat.org

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave