22.7 C
Tutin
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
PočetnaEDUKACIJAOdržano Republičko takmičenje iz bosanskog jezika

Održano Republičko takmičenje iz bosanskog jezika

Republicko takmicenje iz bosanskog jezika

Bošnjačko nacionalno vijeće je organiziralo Republičko takmičenje iz bosanskog jezika, osmo po redu, za učenike od petog do osmog razreda, dana 27. 05. 2023. godine u Novom Pazaru.

Osnovna škola “Avdo Međedović” bila je domaćin takmičenja.

Predsjednik Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dženis Šaćirović, u svojoj izjavi za medije, kazao je:

„Jako je bitno da učenici, pored redovne nastave i aktivnosti na svom maternjem jeziku, imaju i takmičenja, da se nadmeću, da dodatno uče o lingvistici, o gramatici i kulturološkim vrijednostima svoga jezika. Mi smo danas ovdje radosni što je broj učenika veći nego prošle godine i što imamo mogućnost da to predstavimo javnosti. Nadamo se da će rezultati učenika biti bolji nego što su prošle godine bili, odnosno da će iz godine u godinu imati sve veći broj učenika koji jako dobro poznaju svoj jezik, govore svoj jezik, stvaraju, pišu i razvijaju svoj jezik, i da će to definitivno biti značajno za ovaj prostor, da se bosanski jezik konačno afirmira među svim generacijama, a mladi ljudi su tu najpozvaniji da se to zaista i desi.“

Od 2016. godine, takmičenje iz bosanskog jezika nalazi se u zvaničnom kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

izvor: BNV

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave