24.1 C
Tutin
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
PočetnaISLAMOdržano predramazansko savjetovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Održano predramazansko savjetovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH

izvor: SANA

Predramazansko-savjetovanje

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličeno je predramazansko savjetovanje Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Savjetovanju su prisustvovali članovi Vijeća muftija, članovi Rijaseta, rukovodioci organizacionih jedinica i ustanova Rijaseta, rukovodioci službe za vjerske poslove i obrazovanje u mešihatu/muftijstvu i brojne druge zvanice.

Tema predramazanskog savjetovanja bila je “Porodica u Ramazanu – Ramazan u porodici”. Govorilo se o ramazanskom ambijentu, porodici, politici populizma, ulozi Zajednice u očuvanju mentalnog zdravlja porodice kao i muslimanskoj porodici u dijaspori.

Potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Rešad ef. Plojović je naglasio da sama tema predramazanskog savjetovanja  ukazuje na važnost porodice i značaj angažmana sa svih nivoa Islamske zajednice u pravcu jačanja porodičnih odnosa.

“Povezivanje porodice kako bi porodica kao zdrava jedinka, zdrava ćelija, izvor morala na neki način tu svoju snagu, svoje jedinstvo i moral prenijela dalje i doprinijela da nam i zajednica na neki način, u širem smislu te riječi, bude moralna, zdrava i jača. Ja želim izraziti svoju radost da smo danas, uprkos teškim vremenskim uslovima i putevima koje smo trebali preći, ovdje sa delegacijom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, sa našim glavnim imamima iz Priboja i Tutina. Vjerujem da ćemo i mi kao zajednica prije Ramazana upriličiti savjetovanje za naše imame, rukovodioce naših odgojno-obrazovnih ustanova, kako bismo djelimično i zaključke ovog savjetovanja prenijeli ali isto tako i dali smjernice za djelovanje u toku mjeseca Ramazana, imajući u vidu da je mjesec Ramazan, mjesec intenzivnih aktivnosti na svim nivoima kojima se Islamska zajednica posebno posveti, isto tako stavljajući akcenat i na ovaj segment savjetovanja, to jeste naš rad sa porodicom. Obzirom da je mjesec Ramazan doista mjesec koji nas približava Stvoritelju Allahu dž.š. ali nas približava i jedne sa drugima unutar naših porodica.”, kazao je muftija dr. Plojović

Predramazansko savjetovanje je organizirala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: SANA

Predramazansko-savjetovanje Predramazansko-savjetovanje Predramazansko-savjetovanje Predramazansko-savjetovanje Predramazansko-savjetovanje

OSTALE OBJAVE
- Advertisment -spot_img

poslednje objave